Sedmnáctitunová jezová klapka se po několika měsících vrátila na vodní dílo Skalka v Chebu

25. říjen 2024 09:25

Na vodní dílo Skalka v Chebu byla tento týden znovu nainstalována jezová klapka, která byla po 24 letech ve špatném technickém stavu a potřebovala opravu. Podnik Povodí Ohře, který dílo spravuje, sice klapku za poslední čtvrtstoletí k zábraně povodní nevyužil, její stav ale vyžadoval rozsáhlou renovaci.

Klapka o rozměrech 7 x 6 metrů a váze 17 tun se vrátila zpět na své místo díky jeřábu a práci několika pracovníků. Během doby, kdy byla klapka demontovaná, byly na jejím místě dočasně instalovány tři ocelové desky, které zajišťovaly uzavření prostoru.

Osazování opravené klapky na přehradě Skalka

Klapka byla převezena z Mělníka, kde byla opravována, zpět na přeliv v nočních hodinách z úterý na středu jako nadměrný náklad. „Na uzávěru jsme demontovali zbývající části čepů, osadili nové a vyměnili prvky pro jejich uložení. Dále jsme obnovili protikorozní nátěr a vyměnili těsnicí prvky,“ popsala mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová.

Opravy se neomezily pouze na samotnou klapku. Generální opravou prošel i hydraulický agregát, který klapku ovládá. Během instalace byla dočasně uzavřena stezka propojující ulice Lesní, Nad Řekou a hráz vodního díla.

Opravená jezová klapka je součástí doplňkového bezpečnostního přelivu, který byl na vodním díle Skalka vybudován v roce 2000. Přeliv byl postaven za účelem zvýšení bezpečnosti při extrémních povodních. Hlavním účelem vodního díla Skalka je v součinnosti s vodním dílem Jesenice regulace průtoků v řece Ohři a částečná ochrana okolního území před povodněmi. Dále slouží k výrobě elektrické energie, rekreaci a vodním sportům.

Celkové náklady na opravu jezové klapky a související práce dosáhly přibližně 3 milionů korun.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio