S bílými stany proti koronaviru. Německé testy pomáhají českým pendlerům

29. září 2020 11:45

Bavorsko začalo pomáhat českým pendlerům. V příhraničním okrese Tirschenreuth nabízí dojíždějícím z Česka sérii bezplatných testů na covid-19. Na různých místech staví bílé stany - mobilní testovací střediska k provádění sériových vyšetření. Využít ho mohou ti, kdo přijíždí z rizikové oblasti České republiky.

První testy začaly dělat v pondělí před sportovní halou ve Waldsassenu. Sedm zaměstnanců, včetně dvou lékařů, tam bylo k dispozici od 12 do 20 hodin. Dnes, v úterý 29. září, jsou bílé stany postaveny u zimního stadionu v Mitterteichu - od 10 do 18 hodin. Další místo bude ve středu 30. září od 12 do 20 na hraničním přechodu v Mähringu.

Zájemci o bezplatný test by se měli předem zaregistrovat na internetu na adrese corona.centogene.com. Urychlí tím celý odběr. Přijít je možné i bez registrace, je nutné ale počítat se zdržením nejméně 20 minut. Výsledky testů dostanou lidé e-mailem během do 24 až 36 hodin.  

Bezplatné testy uvítala třeba společnost Schott AG v Mitterteichu. „Máme více než 100 kolegů z České republiky. Pro zachování výroby je tu potřebujeme," zdůraznil stavbyvedoucí Stefan Rosner.  

autoři: Marek Štětina , Radim Jehlík | zdroj: onetz.de
Spustit audio