Ruské pirohy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 30 až 40 ks:

  • 600 g polohrubé mouky
  • cca 200 ml teplého mléka
  • 20 g droždí
  • 80 g rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • 300 g mletého masa (polovina vepřového, polovina hovězího)
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěný tuk, vykynutý kvásek, připravený z několika lžic mléka, droždí a cukru, a ve zbylém mléce rozkvedlané vejce. Vypracujeme těsto, povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vyválíme z něj placku o síle 0,5 cm a vykrájíme kolečka o průměru 8 až 10 cm. Do jejich středu dáme trochu náplně, těsto přeložíme a okraje k sobě dobře přitiskneme. Velmi dobře lze použít k tvořítko na taštičky.

Pirohy naskládáme na plech, vyložený pečicím papírem, pomažeme je rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat kmínem, lněným semínkem nebo sezamem. Ve středně vyhřáté troubě je dozlatova upečeme. Výborné jsou horké i studené.

Příprava náplně:

Najemno nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Do mírně prochladlé směsi vmícháme nakrájená natvrdo uvařená vejce a promícháme.

Pirohy můžeme plnit i jinými náplněmi, např. zeleninovými, rybími, zelnými, vaječnými, apod.

Celková doba přípravy cca 150 minut.