Rudolfův pramen v Mariánských Lázních dostal nové pítko. Historický pavilon čeká rekonstrukce

18. květen 2021 14:10

Rudolfův pramen v Mariánských Lázních – Úšovicích vyvěrá z nového pítka. Jeho výrobu a následnou instalaci zajistila lázeňská společnost Ensana. Pramen vyvěrající uprostřed parku chtěla i nadále zachovat pro veřejnost.

Pavilon Rudolfova pramene v městské části Úšovice je ve špatném technickém stavu. Stojí totiž v místech někdejších bažin a kvůli sesychání půdy v posledních letech se dřevostavba začala naklánět a hroutit. 

Lázeňská společnost proto připravuje celkovou rekonstrukci objektu. Jeho dřevěné části bude nutné rozebrat, zrenovovat a posléze složit zpět na zpevněnou betonovou podezdívku.

Nové pítko Rudolfova pramene

Generální ředitel lázeňské společnosti Ensana Karel Kalivoda investici odhaduje na 11 milionů korun. V současné době si ji ale lázeňská společnost kvůli propadu tržeb nemůže dovolit a proto nechala vyrobit alespoň dočasné pítko.

„Pítko jsme koncipovali tak, aby si z něho lidé Rudolfův pramen mohli načerpat do klasického lázeňského pohárku, případně do větší lahve. Pítko je doplněno lavičkou. Myslím, že jde o příjemné zákoutí lázeňského města,“ dodal Kalivoda.

Rudolfův pramen patří v Mariánských Lázních mezi léčivé přírodní zdroje, užívané k pitným kúrám. Stáčí se také do lahví. Dostupný je v obchodech i lékárnách.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio