Rtuti je ve Skalce nejvíce za poslední desítky let. Jedovatou látku mají ve svalovině i ryby

19. duben 2023 12:25

Německo připravuje opatření na snížení rtuti v řece Reslava. Ta se vlévá do Ohře a následně do přehrady Skalka. V současné době ukázala měření Povodí Ohře vůbec nejvyšší koncentraci tohoto prvku nejen ve vodě, ale i ve svalovině ryb. Především těch dravých.

V přehradě Skalka u Chebu je pořád vysoká koncentrace rtuti. Ukázaly to poslední výsledky měření Povodí Ohře. Rtuť se do Ohře a následně do přehrady Skalka dostává už desítky let z okolí bývalé německé chemičky v Marktredwitzu, a to i přes její rozsáhlou sanaci v 90. letech.

Aktuálně do nádrže Skalka přitéká až 400 kilogramů rtuti ročně. Německá strana proto chystá další opatření. Jedovatou látku mají ve svalovině i ryby. Především ty dravé. Ulovené ryby by tak lidé neměli konzumovat. Ne vždy se tím ale řídí.

„Z Německa se sem dostává rtuť už sto let. Na stránce 40 rybářského řádu máme napsáno, že zde platí zákaz konzumace dravých ryb vzhledem k vysokému obsahu rtuti ve svalovině dravých i nedravých ryb nedoporučujeme konzumaci všech ryb odlovených v těchto revírech,“ uvedl Michal Blahůšek z Českého rybářského svazu Plzeň.

Přehrada Skalka

„Rtuť tady nebyla v takovém množství, takže dřív se konzumace ryb neřešila. Postupně, jak rtuti ve Skalce přibývá, tak se muselo zavést opatření. Ryby tady jsou, dravce by měli rybáři pouštět, ale je jen na nich jestli dbají na své zdraví a pouští je nazpátek, nebo jestli se rozhodnou je na své nebezpečí konzumovat,“ doplnil.

Rtuť pochází z bývalé chemické továrny u Marktredwitz, která zde fungovala od roku 1788 do roku 1985. Provoz továrny postupně kontaminoval okolí. Sanace a odstranění kontaminací se sice uskutečnila po roce 1997 v továrně a jejím okolí, rtuť ale zůstala v sedimentech v širším okolí a stále se dostává do místních toků a z nich pak dále do Ohře a do přehrady Skalka.

Hodnoty naměřeného množství rtuti jsou teď vůbec nejvyšší. „Německá strana je připravena realizovat tři projekty, které jsme odsouhlasili. Navrhují se tam kamenné pohozy rovnaniny, tak aby při vyšších průtocích zůstal sediment nehnutý a v něm ta rtuť,“ řekl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Pokud opatření pomůžou, zrealizuje německá strana sanaci koryta řeky Reslavy po celém jejím toku.

Spustit audio