Rozšířená čedičová skalka vévodí zahradě gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni

15. září 2018

Skalku členové Alpinum klubu Plzeň vybudovali během letošního roku, v plné kráse si ji můžete prohlédnout během výstavy „Podzim v alpinu 2018“ ve dnech 15. až 18. září.

Skalka vysoká přibližně 2,80 m se od jara rozrostla o potůček a dvě malá jezírka. „Do hlavní skalky jsme vysázeli celkem 250 rostlin. Z nich kolem 30 nám během parného léta uhynulo. Určitě budou dosázeny zpět,“ říká předseda plzeňského Alpinum klubu Karel Lumerding. Časem by na skalce mělo růst 500 rostlin a za ní bude stát ještě gabionová stěna. Čedičové sloupy použité na výstavbu skalky pocházejí z lomu u Nečtin, členové klubu chtěli materiál ze svého regionu.

Dědictví českých zahradníků

Už známým tahákem výstavy plzeňských skalničkářů je naučná stezka „Dědictví českých zahradníků“, ke které letos přibyly informační cedule. Z nich se dozvíte podrobnosti ke všem do Plzně svezeným výpěstkům vyšlechtěným v České republice. Nejvíce se jedná o rostliny pocházející z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

Kdy na výstavu

Na výstavě „Podzim v alpinu 2018“ budete vítáni denně od 9 do 18 hod. Součástí je i prodej rostlin, který bude zájemcům k dispozici ještě ve středu 19. září od 9 do 12 hod., v tento den se neplatí vstupné.

Zahrada, o kterou se stará plzeňský Alpinum klub, se může pochlubit i kolekcí v půdě volně rostoucích cedrů. Poslechněte si náš rozhovor nebo je při své návštěvě výstavy spočítejte, výsledné číslo nám pošlete na hobby@pl.rozhlas.cz anebo na adresu Soutěž Hobby magazínu speciál, Český rozhlas Plzeň, nám. Míru 10, 301 00 Plzeň a můžete vyhrát knihu Davida Freje a Jiřího Kuchaře „Detoxikace léčivými oleji“. Odpovědi přijímáme do 8. října, výherce vyhlásíme v Hobby magazínu speciál 12. října. Hobby soutěže pořádáme pravidelně – sledujte vysílání Českého rozhlasu Plzeň každý pátek od 18 hodin.

Související