Rozhledna Vrchovina u Sychrova stojí uprostřed zeleného moře. Nabízí výhled na Ještěd i na Trosky

16. říjen 2023

Mezi Sychrovem a Hodkovicemi nad Mohelkou v Libereckém kraji se nachází malá osada Vrchovina. A v ní, mezi ohradami pro koně a hospodářská zvířata, stojí nevysoká dřevěná rozhledna, ovšem s krásnými výhledy od Ještědu přes Bezděz až po Trosky. Soukromá rozhledna je součástí relaxačního areálu a slouží nejen ubytovaným, ale i široké veřejnosti, a tak je cílem procházek místních i mnoha turistů.

Osada v blízkosti hodkovického letiště stojí na rozlehlém návrší, takže je to nahoru z obou stran pořádný kopec. Jeho zdolání ale stojí za to. Kromě několika udržovaných stavení je, kam až oko dohlédne, jenom zeleno. „Postavit rozhlednu, to byla taková spontánní myšlenka. Když jsem sem nahoru poprvé přijela, tak ten výhled, kterému teď říkám zelené moře, prostě něco takového chtěl,“ přibližuje vznik soukromé rozhledny majitelka areálu Lenka Hrušková.

Bývalá koňská farma se stala místem pro relaxaci a pohodu tam proto dnes dotváří i rozličné zvířectvo. Od hus a kachen až po koně. K rozhledně se tak přichází vlastně středem farmy. Proto jsou na ohradách důležité cedulky s výzvou: Nekrmit! „I dobře míněný tvrdý chléb nebo jablíčko může mít pro koně i jiná zvířata až fatální důsledky,“ upozorňuje Lenka Hrušová.

Samotná rozhledna je poskládaná z modřínového dřeva, autorem projektu je Martin Kloda z ateliéru Architektonická huť – Archwerk. Inspirací mu byly okolní myslivecké posedy. Nevysoká rozhledna měří jen šest metrů, na vyhlídkovou plošinu ve výšce pěti metrů vede 25 mírných schodů, takže tuto rozhlednu zdolá téměř každý. A stojí to za to. Vidět je na Ještěd, vzdálený Bezděz nebo na Trosky. Samozřejmě také na letiště a okolní pastviny.

V areálu u rozhledny chovají koně

V areálu Relax Vrchovina, kde se rozhledna nachází, je malé parkoviště. Kdo by chtěl na výlet vyrazit vlakem, vystoupí v Hodkovicích nad Mohelkou a půjde po žluté, nebo na Sychrově a půjde po červené. A kdo má raději autobus může dojet nejen do Sychrova, ale třeba i do Vesce a k rozhledně je to pak už jen dva kilometry. Kromě toho je Rozhledna Vrchovina i skvělým cílem pro cyklovýlet.

Spustit audio