Rozhledna na Varhošti slaví padesátiny. Z jejího vrcholu krásně přehlédnete České středohoří

15. září 2023

Rozhledna Varhošť na Litoměřicku v Ústeckém kraji slaví v září 2023 padesátiny. Slavnostně byla otevřena 22. září 1973. Ve skutečnosti je to ale na vrchu Varhošť už historicky třetí rozhledna. První tam postavili v roce 1891, druhou roku 1927 a třetí, současnou v roce 1973. Vidět je z ní prakticky celé České středohoří a také osm, zákrutů Labe.

První rozhlednu vybudovali na Varhošti turisté z Litoměřického spolku pro České středohoří. Při její stavbě byly použity čtyři stromy stojící při sobě. Rozhledna ale neměla dlouhého trvání, v roce 1902 byla stržena. Se stavbou druhé rozhledny byl problém, turisté totiž neměli dost peněz. Litoměřičtí radní se vyslovili pro zděnou věž podle projektu Maschka a Pollaka. Ve hře byla i důstojná oslava 40 let trvání Spolku připadající na rok 1927.

Vedení proto urychleně 18. dubna 1927 zorganizovalo slavnostní položení základního kamene, i když všichni věděli, že v pokladně není dostatek peněz. Ty nakonec vystačily jen na postavení čtyřmetrového kamenného soklu a na provizorní, deset metrů vysokou trámovou konstrukci o třech vyhlídkových patrech. Hlavního cíle ale bylo dosaženo a rozhledna byla 18. září 1927 slavnostně otevřena.

Po druhé světové válce upadla stavba v zapomnění a na začátku 70. let musela být dřevěná část kvůli špatnému stavu stržena. Kamenná podezdívka ale zůstala a na ní vyrostla třetí, tentokrát kovová kruhová rozhledna.

Výhled na Bukovou horu

„Litoměřičtí projektanti navrhli netradiční, 13 tun těžkou ocelovou konstrukci s hlavním pilířem a třemi vyhlídkovými patry. Na původní podezdívku byla z chomutovských železáren dopravena vrtulníkem,“ popisuje Karel Punčochář z Klubu českých turistů. Později, v roce 2003, byly dřevěné podlážky nahrazeny kovovými rošty. V roce 2023 byla při příležitosti padesátých narozenin zrekonstruována podezdívka rozhledny.

Rozhledna Varhošť je výjimečná kruhovým výhledem, který si můžete dopřát z nadmořské výšky 640 metrů. Z vyhlídkové plošiny uvidíte nejen mnoho vrcholů Českého středohoří, ale při dobré viditelnosti i osm zákrutů řeky Labe. Výhled z rozhledny je zkrátka úchvatný

U rozhledny je odpočinkové vyhlídkové místo

.

Spustit audio