Roman Vaněk: Největší průšvih chlapů v kuchyni je naše fantazie. Se svým egem bojuju už od rána
Jeho kuchařky patří k nejprodávanějším u nás. Nedávno představil první miniatury českých kuchařek. „Je jich přesně 111, každá váží 48 g, jsou ručně vázané a staly se světovou raritou.“
Roman Vaněk je popularizátor gastronomie, přesto nepohrdne klasickými českými svačinkami. „Rád si někdy v lahůdkách dám křupavý rohlík s vlašským nebo pochoutkovým salátem,“ usmívá se. „Vlašák dokonce může chutnat jinak, pokud si ho dáte z umakartového stolu nebo někde v parku při kempování.“
Podle něj jídlo ovlivňuje náladu. „Je tam mnoho faktorů. Jídlo je každodenní měnič nálady, aniž o tom třeba víme. Vybavuje se vám, na co máte chuť na základě prožitků nebo vzpomínek. Ale když vám něco nechutná, neznamená to, že vám to na hezkém místě bude chutnat. Může však přijít moment, kdy své neoblíbené jídlo vezmete na milost. Tomu se říká změna chuti. Člověk se umí k ledasčemu projíst a prožít.“
Jsou ale i výjimky, ke kterým se projíst nedá. „Takový koriandr, ten celý život buď nenávidíte, nebo ho milujete.“
Nejmenší kuchařka je v knize rekordů
Roman Vaněk je také vášnivý sběratel starých kuchařských knih. Nedávno představil první miniatury českých kuchařek. „To byl takový můj sen. Sbírám kuchařky a minikuchařky a díky tomu má i naše republika asi nejvíc miniatur na světě.“
To ho inspirovalo zkusit udělat nejmenší kuchařku na světě. „Hrál jsem si s tím skoro dva roky, než se to podařilo nějak udělat. Mezitím jsem zjistil, že existují parametry evropských a světových standardů. Takže aby se to dalo brát jako světová rarita, tak jsem to musel zase předělat.“
Celkem jich bylo vytvořeno 111 kusů. „Každá z nich váží asi 48 g. Byly vytištěné a ručně vázané u nás a staly se světovou raritou. Podle těch standardů nejdelší hrana takové kuchařky nesmí překročit 4 palce, což se podařilo. Jsou velké 75 mm x 55 mm.“
Ženské a mužské vaření
Přemýšlejí o vaření jinak muži a jinak ženy? „Víte, žena když se naučí dělat jídlo a je-li pochválena, tak to jídlo bude dělat pokaždé stejně. Není důvod, proč by to dělala jinak, když to tak chutná. Ale my muži musíme neustále bojovat, my se předháníme, musíme být první, to je to naše ego. Největší průšvih chlapů v kuchyni je naše fantazie. Já bojuju se svým vlastním egem už od rána,“ směje se.
Pořádá kurzy, které jsou určený výhradně mužům a na které mají ženy vstup zakázaný. A naopak. „Na kurzu ‚Jak uchvátit ženu gastronomií‘ třeba chlapům vysvětluju, jak doopravdy udělat jemnou pikantní omáčku. Když to udělají podle sebe, tak ženy z toho budou pálit oči. Zkrátka muži jsou zvyklí kořenit podle sebe a většinou to přepálí, ženy zase jídlo spíš podchutí. To jsou hormony. A já je učím myslet na toho druhého.“
Co všechno dokáže mužské ego v kuchyni způsobit? Existují vůbec nějaké šéfkuchařky? Pozná dobrého kuchaře? Na jídlo prý myslíme 200x denně, je to pravda? Poslechněte si v pořadu Alex a host.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka