Rok strachu i hrdosti. Přesně před rokem začala vojenská agrese Ruska proti Ukrajině

24. únor 2023 08:55

Přesně před rokem napadlo Rusko Ukrajinu a její obyvatelé začali ze země prchat. Za poslední rok udělilo české ministerstvo vnitra víza dočasné ochrany skoro půl milionu válečných běženců.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uplynul už rok. Rok, který změnil Ukrajinu i celou Evropu. Za tu dobu zahynulo podle ukrajinských oficiálních údajů přes osm tisíc civilistů a desítky tisíc lidí byly zraněny. Poškozeny nebo úplně zničeny byly tisíce budov a objektů průmyslové nebo energetické infrastruktury. Většina západních zemí ruskou agresi tvrdě odsoudila a proti Rusku zavedla sankce.

Ze země utekly statisíce lidí. Už rok si zvykají na život v Česku tisíce Ukrajinek, které z jejich domovů ruská agrese vyhnala. Jednou z nich je i Valentyna Romanjuk z ukrajinského Lutsku. Do Čech přišla se svojí dcerou a novorozenou vnučkou loni v březnu. Teď žije v Lubech u Chebu. Bydlí v malém bytě a pracuje v nedalekém Vonšově jako výpomoc v kuchyni.

Chci se vrátit, je to moje země, moje rodina. Nejvíc chceme, aby byl mír.
– Valentyna Romanjuk

„Nechtěla jsem jít. Myslela jsem, že tam zůstaneme v krytu, ale i tak jsme přijeli do Lubů. Všichni nám pomáhali. Jsem vděčná za každý den toho roku, všem děkuji. Lidé nám hodně dali. Nic jsme neměli. Vzali jsme jednu tašku pro maličkou, aby měla vše. Mysleli jsme jen na ní. Děkuji všem lidem tady. Nemyslela jsem si, že takhle může ještě být,“ říká s pláčem Valentyna. Přestože od začátku války uplynul rok, slzám se stále neubrání a každá vzpomínka na domov ji velmi bolí.

Na Ukrajině zůstala celá její rodina. Za celý rok je viděla jen po telefonu. „Zůstal tam můj syn, bratr, snacha i teta. Bráchovi přišlo povolání, ať jde do války, a to mu je 52 let. Mám o ně strach, ale nic neuděláme. Chci se vrátit, je to moje země, moje rodina. Nejvíc chceme, aby byl mír.“

Čtěte také

Ani rok od vpádu na Ukrajinu Rusko nezastavilo raketové, letecké nebo dělostřelecké útoky na vojenské i civilní cíle. Ukrajinská obrana se ale rychle vzpamatovala a ruskou armádu vytlačila z okolí Kyjeva, severu a severovýchodu země.

Doteď Rusko okupuje více než pětinu území Ukrajiny – část Charkovské, Luhanské, Doněcké, Záporožské i Chersonské oblasti a od roku 2014 také poloostrov Krym. Ukrajině vojensko-technicky pomáhá většina zemí NATO. K nejaktivnějším zastáncům Ukrajiny patří Spojené státy, Velká Británie, Polsko, Česko, Slovensko a Pobaltské země.

Spustit audio