Válečná zvěrstva i naděje. Současný život na Ukrajině přibližuje výstava fotografií v Chebu

22. únor 2023 11:15

Válečná zvěrstva Rusů, chvíle odhodlaného odporu proti agresi i naději na lepší život ve válkou nejvíc postižených oblastech Ukrajiny dokumentují snímky patnácti tamních profesionálních fotografů. Prohlédnout si je mohou návštěvníci chebské Galerie 4 na výstavě Bojují i za nás.  

Některé z fotografií jsou vzhledem k výjimečné situaci na Ukrajině i výjimečně drsnými dokumenty. Zobrazují nejen útrapy lidí, ale i zvěrstva ustupujících ruských agresorů. Jsou na nich vidět ohořelá lidská těla, mrtví civilisté ležící na ulici s rukama svázanýma za zády, matka klečící před mrtvým synem. „Kladli jsme důraz na to, aby byla vidět hrůza té války, jak místní lidé strádají,“ řekl jeden z kurátorů výstavy, prezident Asociace profesionálních fotografů České republiky Jan Pohribný.

Ukrajinská fotografka Olga Kovalova na výstavě v chebské Galerii 4 před svým snímkem z Charkova

Na vernisáži výstavy byla i autorka jedné z fotografií, Olga Kovalova. Také ona se na expozici podílela, a to spoluprací se svými ukrajinskými kolegy.

„Moje fotografie vznikla náhodou. Jela jsem po několika měsících do Charkova, kde jsem bydlela. Tam jsem vyfotila svou dceru, jak si hraje před vybombardovaným panelákem, kam dřív chodila na kolotoč. Bydleli jsme v sousedním domě, který už nestojí a přímo v té oblasti už skoro nikdo nebydlí. Teď žijeme v Kyjevě, ale rádi bychom se do Charkova zase vrátili,“ plánuje profesionální fotografka a autorka snímku.

Když překročím hranici, tak tam té naděje cítím skoro víc než tady.
– kurátor a fotograf Igor Malijevský

Výstava desítek snímků je instalována ve dvou patrech Galerie 4. Autoři jsou profesionálové, ovšem řada z nich až do války fotila třeba krajiny nebo svatby. Jejich témata teď do značné míry určuje válka. „Evgeny Maloletka a Mstyslav Chernov se už docela proslavili snímky z Mariupolu. Ty jsou tady také vystaveny,“ poznamenal Jan Pohribný.

„Snímky jsou rozděleny tematicky do šesti sekcí, patří k nim například sekce boj, kde jsou snímky přímo z akcí nebo ze cvičení domobrany. Další ze sekcí je věnovaná uprchlíkům a jedna i naději. V ní jsou třeba snímky z osvobozeného Chersonu, snímky lidí, kteří se radují právě proto, že mají naději. Já na Ukrajinu jezdím poměrně často a musím říct, že když překročím hranici, tak tam té naděje cítím skoro víc než tady,“ konstatoval druhý kurátor, fotograf a prozaik Igor Malijevský.

Výstava jako symbol solidarity

Za uspořádáním výstavy stojí Asociace profesionálních fotografů České republiky a především zmíněný Jan Pohribný, její prezident, který je spolu s fotografem a prozaikem Igorem Malijevským i kurátorem expozice.

„Výstavu jsme připravili jako výraz solidarity s našimi kolegy. Chebská Galerie 4 je první, kdo přijal nabídku představit výstavu patnácti profesionálních ukrajinských fotografů. Tento projekt bychom rádi viděli i na pražském hradě,“ řekl Jan Pohribný.

Jak doplnil ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek, organizátoři chtějí snímky v létě ukázat i na výstavě v americkém Houstonu. V chebské Galerii 4 budou k vidění do 16. dubna.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio