Roháči slaví 45. narozeniny. Pro fanoušky mají neobvyklý zpěvník

20. květen 2020 08:22

Kapela Roháči, původem z Lokte, slaví 45. narozeniny a k těm svým fanouškům připravila zpěvník. Kromě pětatřiceti písniček jsou v něm ale také profily jednotlivých členů, jejich vzpomínky a připomínka historie kapely. 

Mezi písničkami, přestože mnohé z nich patří k těm novějším, nemůže chybět Toulavej od Vojty Kiďáka Tomáška. Právě on kapelu v roce 1975 zakládal. „Toulavej je písnička, kterou po nás chtějí vždycky a všude zahrát. Je spojená s Roháčema od roku 1975, kdy jí Vojta napsal,“ poznamenal kapelník Lubomír Ríša Melichar.

S Roháči spolupracoval také známý spisovatel Zdeněk Šmíd. Je třeba autorem textu Vodáckej pánbůh. „Byl to náš kamarád, v roce 1977 občas přijel na zkoušku, pomáhal nám dělat ananže. Věnoval nám pár textů, a my jsme zhudebnili některé jeho,“ vzpomíná kapelník. Přibližně polovinu textů repertoáru tvoří písničky členů kapely. „Píší je třeba Olinka Mašková, Ivan Bartoňnebo Toník Vyšehradský,“ zdůrazňuje Melichar.

K Roháčům patří také jeho žena Jitka Melicharová, Tomáš Čepelák a bývalý kontrabasista a současný zvukař Miloš Rybař. O těch všech se mohou čtenáři zpěvníku dočíst. S každým členem kapely je spojen nějaký krátký příběh. Některé z nich jsou tak absurdní, že by je ani nešlo vymyslet.

Tím nejdůležitějším jsou ale v nové publikaci samozřejmě písničky. Díky akordům a textům si tak mohou fanoušci zahrát a zazpívat třeba Až mě zavolá Pán, Kalumet, Malíře, Nebe plné koní, Oponu nebo Sobotní blues.

Kromě nového zpěvníku se mohou posluchači těšit na výroční koncerty Roháčů k jejich pětačtyřicetinám. V září zahrají v karlovarské Husovce a v říjnu v sokolovském divadle. A v neděli 24. května můžete díky streamu na facebooku sledovat jejich koncert ve Velké Hleďsebi.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio