Rock & Roll band Marcela Woodmana: Do Krpole

16. březen 2023

Vydáme do brněnské části s názvem Královo Pole. Pro místní je to název příliš dlouhý a tak se říká zjednodušeně Krpole. Zpívá se o ní i v jednom slavném rokenrolu.

Mnohými průzkumy je dokázáno, že nejvíce písní je o lásce a radostech i trápeních s ní spojených. Kolik je ale písní například o městech? Když se rozhlédnete kolem sebe, zjistíte, že jich vlastně znáte docela dost.

V brněnské městské čtvrti Královo Pole, německy Königsfeld, v brněnském hantecu Kénik. Královo pole bylo původně samostatné město, k Brnu bylo připojeno v roce 1919. Žije zde téměř 29 tisíc obyvatel, žen je více než mužů. Na město bylo povýšeno v roce 1905. Nejstarším a historicky nejcennějším objektem v Králově Poli je Kartuziánský klášter, který je dnes jediným zachovaným na Moravě a nejlépe dochovaným u nás vůbec, jeho zakládací listina byla podepsána v roce 1375. V rámci Brna je Královo Pole prý považováno za dobrou adresu.

Název Královo Pole je lidově zkracován na Krpole, tak se tam vydejme s ostravským Rock & Roll bandem Marcela Woodmana, který vznikl na začátku roku 1990. Marcel Lesník Woodman napsal český text na známý rokenrol od texaského rodáka Dominga Sama Samudia s názvem Wooly Bully.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.