Rock Around The Clock

11. září 2020

Vrátíme se k filmu Rock Around The Clock, v kterém si zahrálo mnoho idolů tehdejší mládeže - Bill Haley, Freddie Bell and Bellboys nebo Platters. Film obletěl celý svět a všude sklízel velký ohlas.

Jeden z nejslavnějších jazzmanů Count Basie v r. 1957 prohlásil: Vím, že mne za to, co teď povím, budete proklínat. Ale já myslím, že jeden z důvodů, proč jde jazz opět nahoru je rock´n´roll. Protože je na něm pozitivní jedno: Mladí opět začali tancovat. Tancovat do rytmu. A to je pro nás jazzmany požehnání, protože chuť k tancování začínala klesat skoro až na bod mrazu. V době tohoto prohlášení byl rock´n´ roll ve světě skutečně hudbou č. 1. Okouzlil miliony posluchačů nejen díky obrovskému prodeji desek s touto muzikou, ale i díky filmům, ve kterých zazněl.

12. dubna v padesátém čtvrtém roce nahrál Bill Haley v New Yorku legendární skladbu Rock Around The Clock. Skladba prošla nejprve bez povšimnutí, ale když zazněla ve filmu Billboard Jungle, stala se obrovským hitem. Ještě na začátku 21. století byla nejprodávanější rockovou nahrávkou na světě. A její název dal také jméno filmu Rock Around The Clock. Jednalo se o první hudební film s rockovou hudbou a vedle Haleyho si v něm zahráli ještě další, v té době populární muzikanti, jako Freddie Bell and Bellboys nebo Platters. A rovněž dj Alan Freed, který jako první použil výraz rock´n´ roll pro označení hudebního žánru.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.