Relikviář svatého Maura se bude stěhovat do nových prostor

10. prosinec 2019 15:35

Zachovat co nejvíc původních prvků z období renesance a klasicismu. To je cílem rekonstrukce takzvaných Pluhovských domů v zámeckém areálu v Bečově nad Teplou. Stavební firma opravuje třípodlažní budovu, ve které vznikne nová expozice pro Relikviář svatého Maura. Náklady na rozsáhlou rekonstrukci jsou víc než 140 milionů korun.

„Právě se pracuje na půdě. Mění se podlahy, dodělává se střecha, dozdívají se komíny,“ popisuje Jan Josef z Národního památkového ústavu. V půdních prostorách budou strojovny vzduchotechniky a budou zde usazena tepelná čerpadla. „Pro instalování kabeláže silnoproudu i slaboproudu, vzduchotechniky a topení jsme využili původní komínová tělesa. Jen minimálně se sekalo do stěn,“ říká Jan Josef.

V dalších částech rekonstruovaného objektu vznikne multimediální sál, edukační učebny, rozšířené zázemí pokladny s šatnami a sociálním zázemím pro návštěvníky, kteří se sem podívají asi za rok a půl. „Zůstaly původní stropy i podlahy, jen některé musely být ošetřeny proti dřevomorce,“ doplňuje památkář Jan Josef.

Náklady na rekonstrukci Pluhovských domů činí 145 milionů

Nejdůležitější místností, která bude zabírat část podlaží, je prostor pro Relikviář svatého Maura. Tato místnost dostala nové ocelové výztuže, aby dobře unesla zatížení, a bude mít i speciální zabezpečení. Na stejném poschodí bude umístěna také nová expozice o relikviáři, včetně edukačních místností a expozici o objevení relikviáře.

Mezi hradem a Pluhovskými domy se bude ještě v průběhu další rekonstrukce nově dělat spojovací lávka, aby se návštěvník mohl dostat z jednoho objektu do druhého.

Celkové náklady na rekonstrukci Pluhovských domů jsou necelých 145 milionů korun. Významnou investiční akci financuje Ministerstvo kultury z programu Podpory reprodukce majetku státních kulturních zařízení. První zájemci sem vstoupí už v první polovině roku 2021.

autor: Ivana Sedláčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio