Rekordních 150 tisíc stromků vysází letos za vytěžené kůrovcové dříví Domažlické městské lesy

26. říjen 2021

I když letošní počasí zbrzdilo rozlet kůrovce, přesto nezmizel a lesy na mnoha místech Česka se kvůli němu kácí dál. Dlouhodobě se s tímto škůdcem potýkají na svém majetku i Domažlické městské lesy. Společnost letos vytěží 50 - 55 tisíc kubíků kůrovcového dřeva. Holiny ale nezůstanou dlouho prázdné. Zaměstnanci domažlických lesů totiž právě v těchto dnech sází nové stromky místo těch vykácených.

„Teď se nacházíme v okolí obce Babylon. Průměrně sázíme pět set stromků za den. Dáváme důraz na kvalitu a ne na rychlost práce. Konkrétně zde se sází duby, buky, lípy, olše, jedle, modříny. Snažíme se do lesa vnést druhovou pestrost. Každá dřevina má svého škůdce a tím, že les hodně namícháme, omezíme škůdce na jednotlivých dřevinách a máme šanci, že pak nevzniknou tak velké plochy jako tady,“ popsal hajný Prokop Hroník, který dohlíží na sázení stromků.

V posledních letech se podle Prokopa Hroníka osvědčilo spíše podzimní než jarní sázení stromků. "Sazenice zasazená na podzim přečká zimu a nastartuje na jaře až podle podmínek. Sázení na jaře v posledních suchých letech probíhalo do prachu a do sucha a to sazenicím nevyhovuje. Ty už chtějí na jaře rašit a to v suchu nešlo," vysvětlil.

Vykácené stromy nahradí desítky tisíc nových

"Letos to bude pro nás opět rekordní rok. Loni jsme vysadili asi 130 tisíc sazenic a letos by to mělo být okolo 150 tisíc. Sází se na každém úseku, nejvíce na úseku číslo dvě- Pasečnice a potom na Bystřici. Sází se hlavně kvůli kůrovcové kalamitě, která nás v posledních letech zasáhla. Letos jsme na tom o trochu lépe než loni, kdy jsme vykáceli sedmdesát tisíc kubíků. Letos to vypadá, že to bude okolo 50- 55 tisíc metrů krychlových kůrovcového dřeva. Letos nám určitě pomohlo počasí, i když bych neřekl, že kůrovcová kalamita skončila. Kůrovec tu s námi asi ještě pár let bude,“ doplnil ekonom Domažlických městských lesů Josef Forst.

I proto bude dál pokračovat sázení nových stromků, které mají vykácené smrky nahradit.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio