Ředitel chebského gymnázia Jaroslav Kočvara získal prestižní vědeckou cenu

30. květen 2024

Ředitel Gymnázia Cheb Jaroslav Kočvara se stal držitelem prestižní Ceny Učené společnosti České republiky pro pedagogy pro rok 2024. Toto významné ocenění převzal v prostorách 20. května Císařského sálu Karolina v Praze.

Cena je udělována za zásluhy o rozvoj vědy a za podporu zájmu o vědu a výzkum na základních a středních školách. Učená společnost České republiky pravidelně oceňuje osobnosti, které přispěly k rozvoji vědy a vzdělávání.

Letošní cenu předal předseda Učené společnosti Libor Grubhoffler. V minulosti tuto cenu z Gymnázia Cheb obdržel také Miroslav Stulák, manažer školy a organizátor dějepisné soutěže studentů gymnázií ČR a SR.

Jaroslav Kočvara po maturitě v roce 1974 studoval na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po ukončení studií nastoupil jako odborný referent na Hvězdárně a planetáriu hlavního města Prahy, kde vedl astronomické a fyzikální kroužky a kurzy pro mládež. Po vojenské službě působil na Astronomickém ústavu Československé akademie věd v Ondřejově.

V roce 1983 získal doktorát přírodních věd na Karlově univerzitě. Za své aktivity v oblasti vzdělávání obdržel Kočvara několik ocenění, včetně ocenění starosty města Chebu v letech 2015 a 2017. V roce 2023 převzal z rukou hejtmana Karlovarského kraje ocenění Osobnost Karlovarského kraje. Je také iniciátorem každoroční přehlídky „Věda před radnicí“, jejímž cílem je popularizace vědy mezi žáky a veřejností.

Pod vedením Jaroslava Kočvary se na Gymnáziu Cheb podařilo vytvořit rozsáhlou sbírku interaktivních exponátů, které tvoří školní Science Center. Tato přehlídka představuje vědu pomocí zábavných experimentů z fyziky, chemie, biologie a dalších oborů.

autoři: Tereza Švecová , nkr
Spustit audio