Řecká studená omáčka tzatziki s aromatickými bylinami osvěží i zasytí

13. červenec 2024

Aromatickou levanduli přidává autorka květinových kuchařek Jana Vlková do sladkých i slaných jídel. Osvěžující letní omáčku tzatziki ale ochucuje jinými bylinami, s levandulí srovnatelnými.

„Levandule má opomíjené příbuzné, ona je svojí silnou vůní odtlačuje někam do druhého plánu, a je to trojice yzop, saturejka a estragon. Estragon sice není s levandulí příbuzný botanicky, ale chuťově rozhodně. Tyto tři byliny mají v červenci také velikou sílu, hodně vůně a ještě nezačaly vadnout,“ říká Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin. Yzopem, saturejkou, nebo estragonem koření řeckou omáčku tzatziki.

Tzatziki - studená letní omáčka

Ingredience
  • Pro 4 osoby: 1 salátová okurka
  • 250 ml zakysané smetany nebo plnotučného jogurtu
  • 1 velký stroužek česneku
  • malá hrst lístků saturejky, estragonu, nebo yzopu
  • hrst květů česneku kýlnatého podle chuti
  • hrst květů brutnáku
  • sůl a mletý pepř

Květy brutnáku a květy česneku kýlnatého necháme chvíli na kuchyňské lince, aby vycestoval hmyz. Neomýváme.

Byliny (saturejku, estragon, yzop) nasekáme nadrobno, česnek utřeme se solí.

Okurku hadovku omyjeme a nastrouháme i se slupkou. Okurku polní oloupeme, pokud možno jen zběžně, a nastrouháme na hrubém struhadle.

Z okurky vytlačíme šťávu a dáme stranou. Později ji můžeme použít na výrobu limonády nebo jako pleťovou vodu.

Okurku smícháme s nasekanými bylinkami. Přidáme česnek utřený se solí. Smícháme se zakysanou smetanou nebo jogurtem a podle chuti opepříme.

Aranžujeme do misek a zdobíme květy brutnáku a česneku kýlnatého.

Podáváme s dobrým bílým chlebem bulharského typu, příp. s lehkým bílým vínem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.