Rakytník obsahuje desetkrát víc vitamínu C než pomeranče

24. leden 2017

Radí vám nutriční poradkyně Jaroslava Pavlíčková z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Rakytník
Je to plodina, která je velice vhodná pro používání. Obsahuje vitamín C, i v produktech je uchován. Obsahuje dokonce desetkrát více vitamínu C než pomeranče.

Obsahuje antioxidanty, jako vitamín E, kyselinu listovou, která je velmi důležitá k vývoji plodu.

Těhotné ženy by měly rakytník používat, protože působí na srážlivost krve, obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou velmi důležité pro centrální nervovou soustavu.

Čtěte také

Rakytník má v sobě opravdu tolik vitamínů, že je vhodné, když si jej pořídit
Rakytník můžeme využít také v kuchyni: různé džemy, sirupy, můžeme ho vařit jako čaj.

Nutriční terapeutka Jaroslava Pavlíčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Můžeme z něho připravit i likér, který má ale dlouhou dobu, než jej můžeme ochutnat. To znamená., že bobule naskládáme do čistého alkoholu a rok je necháme louhovat, ale přislazujeme.

Likér má tmavě hnědou barvu a příjemnou medovou chuť.

autor: KLO
Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.