Rajčata plněná šunkovou pěnou
Vyzrálá chuť rajčat, lehounká šunková pěna, to je krásná kombinace. Když si dáme o něco více práce s ozdobným naplněním rajčat, tak získáme obdiv své rodiny nebo přátel. Pěnu můžeme použít i k přípravě chlebíčků nebo obložených mis.
Suroviny na 4 porce:
250 g dušené šunky
125 g másla
100 ml 12% smetany
1 lžička sladké mleté papriky
mletý pepř
sůl
pevná vyzrálá rajčata
petrželka
Postup:
Šunku velmi jemně umeleme a postupně ji přidáváme do hladka vymíchaného změklého másla. Pak pozvolna přidáváme smetanu, prosetou papriku, pepř a sůl. Vše dobře vyšleháme na jemnou pěnu.
Omytá a osušená rajčata seřízneme asi v jedné třetině a vnitřek vydlabeme lžičkou.
Šunkovou pěnu do vnitřku rajčat nastříkáme pomocí sáčku s ozdobnou trubičkou.
Povrch posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Vychlazená naplněná rajčata podáváme s bílým pečivem jako předkrm nebo jako lehkou večeři.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.