Rajčata plněná šunkovou pěnou

Vyzrálá chuť rajčat, lehounká šunková pěna, to je krásná kombinace. Když si dáme o něco více práce s ozdobným naplněním rajčat, tak získáme obdiv své rodiny nebo přátel.  Pěnu můžeme použít i k přípravě chlebíčků nebo obložených mis.

Suroviny na 4 porce:

250 g dušené šunky

125 g másla

100 ml 12% smetany

1 lžička sladké mleté papriky

mletý pepř

sůl

pevná vyzrálá rajčata

petrželka

Postup:

Šunku velmi jemně umeleme a postupně ji přidáváme do hladka vymíchaného změklého másla. Pak pozvolna přidáváme smetanu, prosetou papriku, pepř a sůl. Vše dobře vyšleháme na jemnou pěnu.

Omytá a osušená rajčata seřízneme asi v jedné třetině a vnitřek vydlabeme lžičkou.

Šunkovou pěnu do vnitřku rajčat nastříkáme pomocí sáčku s ozdobnou trubičkou.

Povrch posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Vychlazená naplněná rajčata podáváme s bílým pečivem jako předkrm nebo jako lehkou večeři.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 50 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.