Rady do kuchyně: Jak udělat řízky křehčí a kdy bude květák křupavější?
Určitě to znáte, někdy je maso na řízky vysušené, jindy se nad jejich šťavnatostí rozplýváte. Poradím, jak budou vždycky křehké a že se nemusíte bát u květáku vyřadit mouku. Náseldují i další praktické rady.
Dnes pro vás mám tyto rady a tipy českých kuchařek:
- Řízky budou křehčí, když je před obalováním potřete směsí soli, oleje a citronu a necháte půl hodiny v lednici.
- Upečené maso se bude krásně lesknout, když ho hned po vytažení z trouby potřete oslazeným mlékem s trochou bramborového škrobu.
- Brambory rychleji uvaříte, když do vody přidáte lžičku prášku do pečiva nebo jedlé sody.
- Smažený květák bude křupavější, když ho obalíte pouze ve vajíčku a strouhance. Mouku můžete bez obav vynechat.
- A ještě rozinky. Do řídkého těsta je přidávejte obalené v mouce, nebudou padat ke dnu.
Vaše Iva Hüttnerová
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.