Radní odvolali vedení Karlovarského symfonického orchestru a Kanceláře architektury města Karlovy Vary

23. únor 2021 16:15

Karlovarský symfonický orchestr a Kancelář architektury města Karlovy Vary budou mít nové ředitele. Vedení Karlových Varů v úterý odpoledne oba ředitele těchto městských organizací odvolalo.

Rada města Karlovy Vary jednohlasně schválila odvolání obou ředitelů, Petra Kroppa i Petra Polívky, informaci Českému rozhlasu potvrdil radní Josef Kopfstein z hnutí Karlovaráci, který několikrát zopakoval, že odvolání ředitelů nijak neohrozí provoz těchto organizací. Důvody pro jejich odvolání ale sdělit nechtěl.

Ředitel symfonického orchestru Petr Polívka byl překvapený, když mu radní Kopfstein minulý týden oznámil, že bude odvolán, jiný výsledek už prý ani nečekal. Zatím ale sám neví, jestli se do výběrového řízení na svojí pozici znovu přihlásí.

Odvolání nečekal podle svých slov ani Petr Kropp, který stál před třemi lety u zrodu Kanceláře architektury města. Ani on zatím nepotvrdil, jestli se do výběrového řízení přihlásí: „Já to vnímám jako signál. Nemám vůbec strach z výběrového řízení. Důležitá je pro naši organizaci kontinuita a základem každé spolupráce je vždy důvěra. Nevnímám, že bychom ji z naší strany porušili,“ uvedl ředitel Kanceláře architektury města Petr Kropp.

„Rada města k tomuto kroku dospěla po 2,5 letech ve funkci, tedy po 2,5 letech spolupráce s řediteli. Z toho je zřejmé, že se nejedná o žádný bleskový, neuvážený krok,“ sdělilo vedení magistrátu v tiskové zprávě.

Primátorka Andrea Pfeffer-Ferklová z hnutí ANO se v emailu pro Český rozhlas vyjádřila tak, že cílem výběrových řízení na tyto dvě pozice je najít nejvhodnější kandidáty a porovnat navržené vize dalšího rozvoje organizací. 

Veřejnost i členové organizací s odvoláním nesouhlasí

Za setrvání obou ředitelů ve funkcích vznikla také petice, kterou podepsalo víc než 1200 lidí, a to nejen z Karlových Varů nebo z regionu, ale také známé osobnosti jako je například houslista Pavel Šporcl nebo pěvkyně Dagmar Pecková. Za své ředitele se postavili jak členové symfonického orchestru, tak celý tým Kanceláře architektury města i její odborná rada, kterou vede známá česká architektka Eva Jiřičná.

Kromě petice, která vznikla krátce po zveřejnění úmyslu ředitele odvolat, se v úterý před magistrátem města sešlo zhruba deset lidí na protest proti jejich odvolání. I přes to všechno ale vedení města ředitele odvolalo. Ve svých funkcích skončí tento týden. Od prvního března povedou Karlovarský symfonický orchestr i Kancelář architektury města zástupci ředitelů.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio