První text Gábiny Osvaldové – Miss Moskva

Víte, kterým textem se herečka Gabriela Osvaldová stala textařkou? Bylo jí 35 let, když si sedla k láhvi červeného vína a vymyslela hit.

Píseň, kterou si v tomto pořadu poslechneme, měl původně otextovat Zdeněk Borovec. Jenže, vše bylo nakonec jinak.

Gabriela Osvaldová nejdříve občas na přání svého manžela Ondřeje Soukupa opravila něco na textech od jiných autorů, protože zpěvák s tím měl potíže. Až později jí Ondřej Soukup textování skutečně nabídl, Gabriela Osvaldová to odmítla s tím, že se na to necítí. Pak ale slyšela hudbu k budoucí slavné písni Miss Moskva a řekla, že by bylo hezké, kdyby v tomto úderném rytmu zněl typický velký ruský sbor s vypjatými vysokými hlasy.

Ondřej Soukup tento nápad tlumočil Zdeňkovi Borovcovi, který ale prohlásil, že když je milostpaní tak chytrá, tak ať si tam tu ruštinu napíše sama, on že to dělat nebude. Gabriela Osvaldová tedy sedla a v roce 1988 napsala svůj první písňový text – Miss Moskva.

Skladba se stala velkým hitem a nová paní textařka byla na světě.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.