Projekt židovská cesta vede k dalšímu poznávání

19. březen 2002

Sdružení měst a obcí v Plzeňském kraji udělalo svým projektem cestovního ruchu "židovská cesta" doslova díru do světa. Jeho autorka Šárka Tittelbachová ho nedávno dokonce velmi úspěšně představila v Londýně. Židovská cesta je sice takzvaným produktem cestovního ruchu, tedy souborem informací o pamětihodnostech a turistickém zázemí v určité oblasti, který má zvýšit zájem o návštěvu určité oblasti. Nejedná se však jen o komerční záležitost.

"Cestovní ruch je velice významné světové odvětví hospodářství, ale není jenom komerční. A právě o to jsme se v tomto případě snažili - aby projekt byl o poznání židovské kultury",uvedla Šárka Tittelbachová a zároveň doplnila, že to, že jde právě o židovskou kulturu není náhoda.

"Žila jsem dvacet let v Praze pracovala jako průvodkyně u Pražské informační služby, takže význam památek a význam židovských památek mě byl znám. Když jsem se rozhodla vrátit do Plzeňského kraje a udělat něco pro rozvoj cestovního ruchu, tak to měl být produkt, který je jedinečný. A skutečně mě nic jediněčnějšího nenapadlo. A zdaleka nejde o produkt poslední. Židovská kultura mě připadala opomíjená. Turisté ji znají většinou v Praze a mají pocit, že další místa v Čechách neexistují. Zdá se mi, že to je škoda. Zvláště, když Plzeň má třetí největší synagogu na světě."

Plzeňská synagoga

"Já na tom stále pracuji a musím říci, že poznáváním židovské kultury , setkáváním se s lidmi, kteří pracují v této oblasti a kteří žijí na Plzeňsku nebo i v Izraeli přineslo a mi přináší mnohé a jsem tomu ráda. Víte, já si myslím, že člověk má poznat sám sebe," zamýšlí se autorka zajímavého projektu. "Poznávání sama sebe je velice složitý proces a k tomu mi pomáhá i poznání židovské kultury."

Šárka Tittelbachová uvedla, že projekt měl takový ohlas, že Sdružení města a obcí Plzeňského kraje dostalo nabídku zpracovat židovské cesty v Čechách a na Moravě. To znamená projekt ještě daleko větší a náročnější.

Projekt Židovské cesty na Plzeňsku byl představen v Londýně na základě pozvání Českého centra a zastoupení České centrály cestovního ruchu, která tam pořádala Týden židovské literatury tištěné v Čechách. "Cesty" byly přijaty velmi dobře publikem. To bylo smíšené a získat je bylo proto obtížnější - z jedné strany byli zastoupeni touroperátoři - to znamená zástupci cestovních kanceláří, kteří k nám vozí turisty a pak široká veřejnost.

"Obě části publika byly překvapeny, že něco takového existuje a už máme první ohlasy, že se chtějí přijet k nám do Čech podívat", mohla se pochlubit Šárka Tittelbachová.

autor: Martin Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.