Projekt DEKApro pomůže Hospici svatého Lazara v Plzni

20. září 2022

Ředitelka Hospice svatého Lazara Jiřina Helíšková obdržela v červnu cenu Zlatý Anděl. Na podporu tohoto hospice se nyní rozjede projekt DEKApro. Dobrovolníci mohou plést deky a výtěžek z jejich prodeje podpoří mobilní hospicovou službu.

Charitativní projekt DEKApro chce podpořit činnost Hospice svatého Lazara v Plzni, který umožňuje pacientům s nevyléčitelnou nemocí důstojně dožít v domácím prostředí nebo v lůžkové části hospice.

Pomyslnou matkou projektu je projekt pro hospic Athelas z Písku, kde se deky pletly. „Pod spolkem Náš Touškov se scházíme už skoro čtyři roky a pleteme chobotničky pro miminka,“ sdělila Hana Kulová. Ženy z Města Touškov se do píseckého projektu zapojily a přišly s nápadem, že by projekt převzaly. Tak vznikl projekt DEKApro Hospic svatého Lazara.

Výtěžek z pletených dek půjde na podporu hospice

Cílem projektu je získat finanční částku na podporu mobilní hospicové služby Hospice svatého Lazara v Plzni z prodeje dek. Každý dobrovolník tedy může uháčkovat nebo uplést čtverce 30x30 cm nebo celé deky. Snahou je uháčkovat takový počet dek, které následně propojí město Město Touškov a obec Kozolupy po vybudované cyklostezce.  Konec projektu se plánuje na jaro 2024.

Hana Kulová a Jiřina Helíšková

Projekt bude oficiálně zahájen 25. září na slavnostech chleba v Městě Touškově. V tento den proběhne v touškovském kostele benefiční koncert Radky Fišarové na podporu projektu. Zájemci si na slavnostech, kde nebude chybět plno jídla a pití, budou moci vyzkoušet háčkování. Podpořit projekt je možné i dodáním klubka vlny nebo jehlic, ale také finančně.

Cenu Zlatý Anděl obdržela paní Jiřina Helíšková za rozvoj paliativní ambulance a domácí hospic, který rozjela letos v lednu. K práci v hospice ji to táhlo. První kroky v Plzni ji tam zavedly. Místo však nesehnala. Po duchovním týdnu v Německu ji čekal v mailové schránce dopis, že je vypsáno výběrové řízení na ředitele hospice.

„Moc nás těší, že vzniká i tento projekt, díky kterému se o nás dozví potřební a mohou přispět na náš provoz. A také to, že v dece bude spoustu krásné energie, kterou do toho dá za tímto účelem mnoho lidí,“ uzavřela ředitelka hospice Jiřina Helíšková.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio