Pro své srdce se snažím vždy mít dobrou náladu. A deprese zaháním prací, říká kardiolog Petr Neužil

28. září 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:05 Rozhovor s kardiologem prof. MUDr. Petrem Neužilem
  • 06:26 Módní trendy a mužská podzimní móda
  • 11:13 Daniel Šmíd a seriál o etiketě: odkládání kabátu ve společnosti
  • 15:11 Milovníky adrenalinových sportů vezmeme mezi bikery
  • 18:56 Vzpomínka na herečku Květu Fialovou, která by oslavila 95. narozeniny 
  • 23:57 Desítka finalistů ankety Šarmantní osobnost roku

Podle mne je především hodně důležitý pozitivní přístup k životu. To je myslím to hlavní, co mohu doporučit všem.
prof. MUDr. Petr Neužil, kardiolog

Kardiolog Petr Neužil, primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce, je po profesorech Pafkovi, Pirkovi a Benešovi dalším vynikajícím lékařem, který má obrovské množství vašich sympatií v rozhlasové anketě Šarmantní osobnost roku právě díky svému šarmu.

Čtěte také

Pane profesore, když už léta léčíte naše srdce, co je takovým lékem na srdce vaše?
Pro své srdce se snažím vždy mít dobrou náladu. A deprese zaháním prací. To se snažím vždy takzvaně upracovat a ve svém kolektivu se snažím šířit pozitivní náladu. Myslím si, že endorfiny a psychika zde hrají velkou roli. Já jsem nikdy nedělal aktivně nějaký sport, ale snažím se být velmi pohyblivý.

Ale na druhou stranu musím říci, že podle mne je především hodně důležitý pozitivní přístup k životu. To je myslím to hlavní, co mohu doporučit všem.

Energie máte na rozdávání. Ale prý jste chtěl být původně spisovatelem. Máte také na svém kontě dvě knihy, jejichž tituly zní: V zákulisí srdce a V hlavní roli srdce. Tedy spisovatelství má ve vaší duši stále své místo?
Určitě. Já jsem spíše nešťastný, že na psaní nemám tolik času. Ale možná ani nejde tolik o samotný čas, ten by se nějak i našel. Ale medicína je tak náročná, že vám prostě sežere mozek. Věnovat se pacientům důsledně a tak, aby to mělo smysl, není zkrátka jednoduché.

V medicíně není úplně jasné jak žít, aby byl člověk až do konce zcela zdravý. Ale jsou situace, kde je zřejmé, že si člověk ubližuje.
prof. MUDr. Petr Neužil, kardiolog

A potom ona možnost psaní, protože já jsem spíše takový poetický spisovatel, k tomu vyžaduje nějaké poetické rozpoložení. Ale udělal jsem si v covidové době radost a napsal jsem dvě knihy. Tak uvidíme, jestli bude ještě nějaká následovat.

Čtěte také

Co říci na adresu neposlušných pacientů, kteří huntují své tělo?
V medicíně není úplně jasné a zřetelné, jak žít, aby byl člověk až do úplného konce zcela zdravý. Ale jsou situace, kde je zřejmé a evidentní, že si člověk, a dokonce i vědomě, ubližuje. Například obezita je naprosto zřetelně charakterizovaná jako choroba. Tedy stačí být obézní, abyste měla všechny další záležitosti v horší kondici.

Ovšem nemusím mluvit jen o obezitě. Mohu zmínit kouření, mohu hovořit o tom, že se lidé nedostatečně hýbají. Sice se zlepšujeme, díky určitým jiným parametrům životního prostředí, ale ne díky prevenci.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.