Přispěli lidé napříč krajem. Z Karlových Varů na Ukrajinu odjel autobus plný zásob

3. březen 2022 08:55

Věci vybrané v dobročinné sbírce si ve středu z Karlových Varů odvezl ukrajinský autobus. Lidé z celého kraje nashromáždili zásoby, o které Ukrajinci žádali prostřednictvím neziskové organizace SOS Zoločiv.

Organizace i jednotlivci v Česku dál podporují Ruskem napadenou Ukrajinu. Jedna z mnoha dobročinných sbírek se konala taky v Karlových Varech, odkud ve středu odjel naložený autobus do ukrajinského města Zoločiv. Odváží tam léky, hygienické potřeby, vysílačky, dalekohledy nebo termokamery.

„Jsou tam nějaké baterie, svítilny, od kluků, co dělají elektro. Doktoři dodali prášky, obvazy a takové věci,“ řekl Jan Drahoš, který pomáhal s nakládáním věcí do autobusu. Právě léky a různá technika jsou teď nejvíc potřebné. Podrobný seznam sestavila organizátorka sbírky Olga Glajchová, oslovila ji ukrajinská nezisková organizace SOS Zoločiv.

 „Pánové z toho autobusu mi zavolali, ještě než překročili ukrajinsko-polskou hranici, že jejich obrana nemá tolik věcí, které potřebuje. Na seznamu byly i různé ochrany těla, hlavy, pevná obuv,“ uvedla Glajchová.

Pro darované zásoby přijeli autobusem řidiči Igor a Viktor z města Zoločiv. „Zní tam často sirény, zatím se tam nestřílí, ale lidé mají strach. Když byla válka v roce 1945, nebyla o tolik horší jako teď. Strach vrátit se tam nemáme, je to naše zem, jedeme domu,“ shodli se oba řidiči před odjezdem.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio