Prezident Klaus zavítal na čtyři dny do Karlovarského kraje

13. září 2011

Prezident Václav Klaus s manželkou zahájil v pondělí čtyřdenní návštěvu Karlovarského kraje. Po autogramiádě v jednom karlovarském knihkupectví se zúčastnil utkání mistrovství Evropy ve volejbalu mezi Českem a Ruskem. Dnes má Václav Klaus na programu návštěvu zchátralých lázní Kyselka, v Jáchymově položí věnec u památníku Brána ke svobodě a pak odjede do Abertam. Livia Klausová mezitím zamíří do dětského domova v Ostrově.

V bývalých lázních v Kyselce se chce prezident seznámit se stavem Mattoniho vily a Ottovy kolonády a nahlédnout do historické fotodokumentace z období bývalé slávy obce.

Ve středu se Klaus setká s vedením karlovarského magistrátu a poté odjede na Sokolovsko. Setká se se studenty sokolovského gymnázia, navštíví sokolovský pivovar Permon a společnost Krufin, která zaměstnává zdravotně handicapované lidi. Na statku Bernard v Královském Poříčí je připraven pracovní oběd, jehož se kromě Klause zúčastní zástupci zdravotnických organizací, státní správy a vedení Sokolovské uhelné. Prezident se podívá i do Habartova, Kynšperka a pak odjede do Chebu.

Města a obce chystají pro prezidentský pár také nejrůznější dárky a pozornosti. Například hejtmanství Václavu Klausovi daruje sošku vyrobenou z kovu a skla. Soška drží kuličku z vřídlovce, jako symbol lázeňství.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Andrea Strohmaierová
Spustit audio