Představujeme školy: Gymnázium Cheb

9. únor 2023

Gymnázium v Chebu existuje více než 200 let. Tradice gymnázia jako latinské školy v Chebu ale sahají až do počátku 14. století. Škola se během své historie několikrát stěhovala. Dnes obývá rozsáhlý a moderní areál v Nerudově ulici.

Gymnázium obnovilo svou činnost po válce 1. září 1945. Během následujících 3 let se dvakrát stěhovalo, nejdřív do ulice Komenského a poté do ulice Gorkého. V nynější budově sídlí škola od roku 1994.

Od roku 2009 je Gymnázium Cheb certifikováno a přijato do prestižní celosvětové sítě Přidružených škol UNESCO – Associated Schools Project Network (ASPnet). Zařadilo se tak mezi vybrané mateřské, základní, střední i vysoké školy ze 170 zemí světa.

Chebské gymnázium získalo také v roce 2015 statut Fakultní školy Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Ve školním roce 2012/2013 byla otevřena zcela nově vybudovaná přístavba Jazykového a komunikačního centra, kde kromě moderně zařízené víceúčelové auly s kapacitou téměř 200 míst vznikl také multimediální audiovizuální Hvězdný sál s nejmodernější projekční technikou včetně projektoru planetária Goto Venus.

Škola také disponuje vlastní hvězdárnou s dalekohledem řízeným počítačem. Žáci mají mimo jiné k dispozici knihovnu s celkem sedmnácti tisíci svazky beletrie i odborné literatury, studovnu, čítárnu a počítačové učebny s 350 počítači.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.