Představení 39 stupňů jsem si zamiloval a bude mi chybět, říká plzeňský rodák Jan Holík

28. červen 2023

Jan Holík je jedním z hlavních protagonistů Divadelního léta pod plzeňským nebem v komedii 39 stupňů. Tvrdí, že po skončení bude mít táborový komplex.

Herec Jan Holík

Představení komedie 39 stupňů festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem je velice náročné na veškerou přípravu, kostýmy a stěhování. Do představení se herci zamilovali a bude jim chybět. Hra je napsána pro 4 herce, ti však ztvárňují mnoho postav. „Je to neuvěřitelná jízda, převtělit se do každé role a převléci se. V zákulisí to vypadá jako ve formuli 1. Shodíte jeden kostým, obují vás, nasadí klobouk a jdete na další výstup,“ pousmál se Jan Holík.

Herectví odstartoval v plzeňském folklórním sboru

Průpravu k divadelní kariéře mu v dětských letech nastartovalo členství ve Škodováčku, dnešním Plzeňském lidovém souboru Mladina. V tomto souboru zažil s tancem své první divadlo. „Některé věci byly dlouhými pásmy, která už měla, co dočinění s velkým divadlem,“ vzpomínal herec Jan Holík.

Cesty ho zavedly do sboru operety a muzikálu v plzeňském Divadle J. K. Tyla. Nakonec se přihlásil na DAMU, kam byl přijat napoprvé. První angažmá po vystudování školy měl v Činoherním studiu města Ústí nad Labem, poté se přesunul do divadla na Vinohradech a následně se vrátil zpět do Plzně, kde strávil 4 roky. Od té doby je herec Jan Holík na volné noze.

Žiju jako netopýr, říká Jan Holík

„Herecké povolání s sebou nese úplně jiný čas, než je obvyklé zaměstnání lidí,“ sdělil. Herce před představením čekají dopolední zkoušky a večerní představení bývá často až do pozdních nočních hodin. Ráno však musí brzy vstát, aby strávil alespoň nějaký čas se svou rodinou.

Jan Holík hraje aktuálně v mnoha divadelních hrách mezi něž patří Večer na psích dostizích, Caveman nebo Vejšlap. Svou seriálovou postavu policisty Jirky Hermana z Ulice má moc rád, přál by si ale dostat také nějakou velkou roli ve filmu. „Já jen doufám, že na mě velká filmová role ještě čeká a já na ni. Tak snad se někdy s touto parketou seznámím trochu blíž,“ konstatoval.

autoři: Iva Kokešová , Iva Štěpánková
Spustit audio