Před rokem postihla Bublavu na Sokolovsku pohroma, situace se letos opakuje

22. listopad 2018 10:00

Sjezdové tratě vloni v blízkosti obce poškodila silná vichřice a začátek sezony byl v ohrožení.  Letošní začátek sezony může ovlivnit poněkud jiný rozmar počasí.

Na podzim loňského roku se Českem prohnala silná vichřice, velké škody tehdy způsobila i v Karlovarském kraji. Například Ski-areál v Bublavě na Sokolovsku byl téměř ochromený. Vítr poškodil sloup lanové dráhy a v blízkosti sjezdových tratí vyvrátil stovky stromů. V Bublavě na Sokolovsku se ovšem s rozmary počasí potýkají i letos na podzim.

V Bublavě na Sokolovsku odstraňují následky vichřice. Práce potrvají do Vánoc

Následky vichřice v Bublavě na Sokolovsku

Specializované firmy začaly v Bublavě u Kraslic likvidovat pozůstatky víkendové vichřice. Na sjezdové tratě popadaly desítky stromů. Kromě sjezdových tratí poničily stožáry lanovek, jejich kabinky a vlečná lana. Zimní sezónu chtějí v areálu přesto zahájit podle původního plánu.

„Vloni byla situace v areálu kritická. 29. října nás postihla vichřice, která způsobila devastační škody na třech lyžařských vlecích a jedné lanovce. Nám se podařilo to dát dohromady tak, že na Vánoce jsme jezdili na dvou vlecích a v polovině ledna jsme spustili lanovou dráhu,“ vzpomíná na loňský dramatický zážitek vedoucí střediska Bohumil Havel.

V průběhu zbytku sezony a během léta se areálu za pomocí Lesů České republiky a obce Bublava podařilo napravit i zbylé škody, které vichřice způsobila. Letos areál trápí jiný problém: „Letos jsme v problému, že během léta téměř nepršelo a voda je na minimu. Čekáme na „státní sníh“. Budeme se snažit, aby byl areál na Vánoce alespoň v nějakém rozsahu připraven,“ vysvětluje situaci Havel.

Příroda je mocná čarodějka, středisko se ale nevzdává

V loňském roce tady byly přeražené desítky, stovky stromů a letos čeká areál na vodu: „Je to bitva, příroda si s námi dělá to, co dělá. My s ní musíme nějakým způsobem vycházet a snažit se pro občany připravit volnočasové aktivity tak, aby se mohly realizovat. Tento byznys je každodenní válka, každodenní modlení se, aby bylo to, co má být – voda, sníh nebo mráz.“

Počasí je letos v Bublavě skutečně jiné. Na sjezdovkách leží zatím pouze dva až tři centimetry sněhu. Cíl má areál ale stejný: „Naše představa je taková, že bychom rádi zprovoznili část nebo většinu areálu tak, abychom byli na Vánoce připraveni,“ dodal na závěr vedoucí.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio