V Bublavě na Sokolovsku odstraňují následky vichřice. Práce potrvají do Vánoc

3. listopad 2017

Specializované firmy začaly v Bublavě u Kraslic likvidovat pozůstatky víkendové vichřice. Na sjezdové tratě popadaly desítky stromů. Kromě sjezdových tratí poničily stožáry lanovek, jejich kabinky a vlečná lana. Zimní sezónu chtějí v areálu přesto zahájit podle původního plánu.

Škody způsobené vichřicí zatím pracovníci skiareálu Bublava vyčíslit nedokážou. V blízkosti lanovek a sjezdových tratí totiž stále leží desítky vyvrácených kmenů. Některé z nich silný vítr přelomil a rozštípal. K velké části technického zázemí se proto pracovníci areálu nedostanou. Stromy jsou stále nebezpečné a čas od času se nějaký kmen uvolní a ohrožuje okolí.

Následky živelné pohromy si hned v začátku pracovního týdne přijíždělo fotografovat velké množství zvědavců. „Většina z nich riskovala zdraví. Do lesa by se ještě několik dní nemělo vůbec vstupovat. Ani my k našim lanovkám nesmíme, a nemůžeme tudíž odhadnout, kolik budou nakonec opravy stát,“ řekl ředitel skiareálu Bohumil Havel.

Podle jeho odhadů odstraní specializovaná firma nejhorší spoušť přibližně do jednoho týdne. „Naší prioritou je zprovoznit do začátku zimní sezóny červenou a modrou sjezdovku. A postupně budeme pokračovat dál,“ uzavírá Havel.

Bublava na Sokolovsku patří mezi nejmodernější skiareály v regionu. Sjezdové trati spojují obec s nedalekou osadou Stříbrná a leží v blízkosti oblíbených běžeckých tratí. Kromě velké části Sokolovska je lyžařské centrum oblíbené také mezi turisty z blízkého Saska a Bavorska.

autor: zdt
Spustit audio