Pražský koláč by nejspíš chutnal i Brigitte Bardot

Autorem slavného koláče tarte tropézienne byl polský cukrář Alexandre Micka. Zamiloval se do Saint-Tropez, města na francouzské riviéře, vyhledávaného po druhé světové válce umělci. V tomto přímořském turistickém letovisku si v roce 1955 otevřel pekařství a poprvé upekl kynutý koláč plněný krémem.

Alexandre Micka znal recept od své babičky, firma se ho dodnes snaží uchovat v tajnosti. „Tato nebo podobná receptura se objevovala už ve staročeských kuchařkách,“ říká Jan Mervart z Mervartova pekařství.

Polskou babičku od těch našich nedělilo mnoho kilometrů, a tak je možné, že podobné koláče se u nás pod jménem Pražský koláč pekly ještě předtím, než tarte tropézienne ochutnal nějaký československý turista. Nikdo z oslovených ale vlastně nedokázal odpovědět, jaký je skutečný původ receptury.

Oblíbený dezert slavné BB

Jasné je, že při natáčení filmu A bůh stvořil ženu zásoboval Alexandre Micka filmaře v Saint-Tropez proviantem. A nabídl jim i svůj koláč, který si mnozí zamilovali. Slavná Brigitte Bardot patřila k největším fanynkám.

4. Připravíme si skořicovou žmolenku

Tarte tropézienne je dodnes jedním ze symbolů Saint-Tropez. Kdo město navštíví, chce ho ochutnat. Receptura je tajná, má ochrannou známku, přesto si na internetu můžete pustit mnoho videí s postupem výroby. Nakolik jsou totožné s originálem, to by nám mohl říci jedině někdo z Mickova pekařství.

Pražský koláč x tarte tropézienne

A jak se liší Pražský koláč od francouzského originálu? Na jihu se prý do těsta přidává aroma pomerančových květů, koláč se sype krystaly cukru a k ovonění máslovo-smetanovo-žloutkového krému se používá vanilkový lusk. Pražský koláč se sype skořicovou žmolenkou a krém se dělá z vanilkového pudinku.

7. Koláče pečeme asi 20 minut na 180 stupňů

Chcete Pražský koláč vyzkoušet? Opět napoví internet, jelikož tam najdete recept v různých podobách. Roman Vaněk ho má v jedné ze svých kuchařek. Možná vás překvapí, že v jeho případě se do těsta přidává majonéza.

Pražský koláč zvládnou i mírně pokročilí

Nejde o složitý recept. Z kynutého těsta vytvarujete dva bochánky, každý roztáhnete do placky o průměru asi 20 centimetrů, potřete vajíčkem a posypete skořicovou žmolenkou. Po upečení vychladlé koláče podélně rozříznete a plníte vanilkovo-máslovo-smetanovým krémem, který se dělá z mléka, cukru, vajec, maizeny nebo vanilkového pudinku, másla a šlehačky.

K Pražskému koláči doporučujeme popíjet víno s vyšším obsahem cukru, třeba Pálavu.