Pražské divadlo Rokoko slaví sto let. V jeho čele stála řada slavných osobností

4. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Karel Hašler, Eduard Bass, Vlasta Burian, Jára Kohout nebo Ferenc Futurista. Už od počátku se v ředitelském křesle divadla Rokoko střídala známá jména. Oblíbená pražská scéna, která se nachází jen pár kroků od Václavského náměstí, funguje už sto let.

V podzemních prostorách na okraji paláce Rokoko se v roce 1915 usadil Kabaret Rokoko. Jeho prvním ředitelem byl Karel Hašler. Tehdejší varieté sestavovalo program ze šansonů, skečů a parodických výstupů. V roce 1916 převzal vedení Eduard Bass, tehdy se tu poprvé objevili členové Červené sedmy.

Poté, na počátku 20. let, uváděl kabaret zase v jiné sestavě mezinárodní program. S nevalným úspěchem. A proto v roce 1923 majitel domu podepsal smlouvu s Vlastou Burianem. Ten však po dvou letech z Rokoka odešel a otevřel si vlastní divadlo.

V meziválečném období si na scéně Rokoka zahrála většina tehdy známých komiků. Ve vedení se vystřídali Hašler, Kohout a Futurista. Chvíli tu působili i Voskovec s Werichem. Na kabaretní tradici pak v 50. letech navázal Darek Vostřel. Od roku 1957 vedl divadlo čtrnáct let a společně s Jířím Šaškem tvořil hlavní komickou dvojici

Pokladna divadla Rokoko

V 60. letech se soubor orientoval na hudebně - dramatický žánr. Rokokem v té době prošly začínající hvězdy pop-music: Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Václav Neckář, Jitka Zelenková, Pavlína Filipovská nebo skupina Olympic. Repertoár divadla se později zaměřil téměř výhradně na recitály herců a zpěváků.

Na počátku 90. let hrál v Rokoku Divadelní spolek Kašpar pod vedením Jakuba Špalka, pak se sem přestěhoval kolektiv ústeckého Činoherního studia. Od roku 2005, kdy na místo ředitele nastoupil Ondřej Zajíc, se staly Divadlo Rokoko a Divadlo ABC společným subjektem, jako tomu bylo v dobách největší slávy divadla. Jeden soubor působí na dvou scénách a těší se, že do plyšových sedadel usednete jednou třeba i vy.

Spustit audio