Přátelství na n-tou

Pavel Cmíral ve svých sedmadvaceti letech začal psát na volné noze texty písniček a dnes patří k uznávaným tvůrcům i v jiných žánrech. V osmdesátých letech se stal dvorním textařem Petra Kotvalda, který po svém odchodu od Karla Vágnera potřeboval kvalitní autory.

Slavný kapelník Karel Vlach říkával, že každý pořádný Pražák je Moravák. Je tomu tak i v případě textaře, scenáristy, dramatika a zároveň autora řady hitů Pavla Cmírala. Narodil se v Přerově v roce 1945. V Uherském Brodě absolvoval strojní průmyslovku a právě během středoškolských studií začal psát pro kapelu hudební školy.

Pak odešel do Liberce, kde neúspěšně studoval na technice, ale kde také napsal první text pro divadlo Ypsilon. Pak se zase vrátil na Moravu, tentokrát do Brna, stal se externím literárním redaktorem v tamním tehdy Československém rozhlasu Brno a zároveň se stal profesionálním textařem, psal třeba pro Marthu a Tenu Elefteriadu a pro Boba Frídla, jeden z jeho prvních úspěšných textů třeba Zpívej tu píseň kouzelnou. A potom už Pavel Cmíral přesídlil do Prahy. Jako profesionální textař začal psát pro naše nejlepší zpěváky, jakými byli Karel Gott, Eva Pilarová, Hana Hegerová nebo Michal Tučný.

A jeho největší hity? Třeba Gejzír, Milujem se čím dál víc, Kdekdo je dál, Je v tahu nebo Mumuland, September Lady pro Ivetu Bartošovou nebo Kdy vzlétnu já, jehož text napsal společně s Lucií Vondráčkovou. V osmdesátých letech se stal dvorním textařem Petra Kotvalda, který po svém odchodu od Karla Vágnera potřeboval kvalitní autory. Našel je v hudebním skladateli Jindřichu Parmovi a právě v textaři Pavlu Cmíralovi. Ten je ale aktivní i v jiných žánrech, pustil se do psaní rozhlasových her pro děti i dospělé.

Velkým hitem je Přátelství na n-tou. Píseň vyšla v roce 1983 na albu Ahoj, tvůj Petr, hudbu napsal Petr Novák.

Spustit audio