Pouťové koláče
Je období poutí, které jsou neodmyslitelně spjaty s koláči. Většinou si koláče objednáváme v cukrárnách nebo u pekařů, ale podle mého názoru, vlastnoručně upečené koláče jsou chloubou každé hospodyně. Alespoň jednou zkusit upéct a ochutnat domácí pouťové koláče stojí za to. Vždyť koláči provoněný byt to je vůně domova.
Suroviny na 12 koláčů:
350 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
40 g droždí
250 ml mléka
100 ml oleje
2 vejce
špetka strouhaného muškátového oříšku
citrónová kůra
sůl
Postup:
Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě zkynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, olej, sůl a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které dobře propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýře. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 12 stejných dílů, vytvarujeme bochánky a necháme ještě chvíli kynout.
Z každého bochánku prsty vymačkáme kolo o průměru cca 18–20 cm; vymačkáváme od středu k okrajům. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a koláče zdobíme podle zvyklostí a podle své fantazie. V každém koutu naší vlasti jsou jiné vzory a jiné techniky zdobení.
Používáme tři základní náplně: tvarohovou, povidlovou, makovou, někde podle zvyklostí se používá náplň ořechová. Koláče můžeme připravit i s ovocem.
Celková doba přípravy a pečení vám potrvá přibližně 3 hodiny.
Tvarohová nádivka:
300 g měkkého tvarohu
70 g moučkového cukru
1 vanilinový cukr
2 žloutky
Utřeme žloutky s cukrem a postupně vmícháme tvaroh. Nakonec přidáme vanilinový cukr.
Maková nádivka
150 ml vody nebo mléka
200 g mletého máku
cukr, skořice, mletý hřebíček
Mletý mák uvaříme v mléku nebo ve vodě, podle chuti osladíme a ochutíme mletým kořením.
Povidlová nádivka:
300 g povidel
vanilkový cukr, mletá skořice, rum nebo rumová příchuť, citrónová kůra
Všechny suroviny dobře promícháme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka