Pouťové koláče

Tradiční český koláč

Je období poutí, které jsou neodmyslitelně spjaty s koláči. Většinou si koláče objednáváme v cukrárnách nebo u pekařů, ale podle mého názoru, vlastnoručně upečené koláče jsou chloubou každé hospodyně. Alespoň jednou zkusit upéct a ochutnat domácí pouťové koláče stojí za to. Vždyť koláči provoněný byt to je vůně domova.

Suroviny na 12 koláčů:

350 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

40 g droždí

250 ml mléka

100 ml oleje

2 vejce

špetka strouhaného muškátového oříšku

citrónová kůra

sůl

Postup:

Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě zkynout.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, olej, sůl a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které dobře propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýře. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 12 stejných dílů, vytvarujeme bochánky a necháme ještě chvíli kynout.

Z každého bochánku prsty vymačkáme kolo o průměru cca 18–20 cm; vymačkáváme od středu k okrajům. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a koláče zdobíme podle zvyklostí a podle své fantazie. V každém koutu naší vlasti jsou jiné vzory a jiné techniky zdobení.

Používáme tři základní náplně: tvarohovou, povidlovou, makovou, někde podle zvyklostí se používá náplň ořechová. Koláče můžeme připravit i s ovocem.

Celková doba přípravy a pečení vám potrvá přibližně 3 hodiny.

Tvarohová nádivka:

300 g měkkého tvarohu

70 g moučkového cukru

1 vanilinový cukr

2 žloutky

Utřeme žloutky s cukrem a postupně vmícháme tvaroh. Nakonec přidáme vanilinový cukr.

Maková nádivka

150 ml vody nebo mléka

200 g mletého máku

cukr, skořice, mletý hřebíček

Mletý mák uvaříme v mléku nebo ve vodě, podle chuti osladíme a ochutíme mletým kořením.

Povidlová nádivka:

300 g povidel

vanilkový cukr, mletá skořice, rum nebo rumová příchuť, citrónová kůra

Všechny suroviny dobře promícháme.