Potřebujeme vědět, že nás lidé mají rádi, znělo na akci Ježíškových vnoučat v Ostrově

18. prosinec 2018 12:15

Projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata potěšil seniorky v Domově pokojného stáří v Ostrově nad Ohří. Lidé z Českého rozhlasu Karlovy Vary zpestřili den téměř třem desítkám žen.

Dvouhodinový hudební program s hudbou a sladkým překvapením vykouzlil úsměv na tváři nejedné obyvatelky domova. Seniorky si dojatě připomněly známé písničky s duem Václava Žákovce. A už po krátké chvíli zpíval téměř celý sál: „Kdyby ty muziky nebyly...“

„I když reakce posluchačů rádia známe, nikdy to není tváří v tvář, jako když vyjedeme do domova pro seniory, kam máme možnost přivézt kulturní program. Lidé tu mají při písničkách pocit, že se zase vrátili do časů mládí. Mohou si s námi nejen zazpívat, ale někteří i zatančit,“ popsal dění v Ostrově vedoucí programu Českého rozhlasu Plzeň Petr Handl, který se dobrovolně přidal ke kolegům z Karlových Varů.

„Živá hudba je pro naše lidi zážitek. Dnes poslouchali hudbu svého mládí. Budeme na to dlouho vzpomínat. Udělali jsme fotky, program si připomeneme,“ poznamenala pracovnice Domova pokojného stáří, Aloisie Šubrtová.

Náladu si pochvalovali i hudebníci Anna Volínová a Václav Žákovec. „Dvě hodiny jsme sledovali šťastné lidi. To je pro nás doping,“ řekl Václav Žákovec.    

Z reakcí žen v sále bylo jasné, že je program nadchl

Kdo mohl, zpíval, ale došlo i na zmíněný tanec. To vůbec nejdůležitější z celého projektu Ježíškových vnoučat nepřímo shrnula devadesátiletá seniorka Jindra Kortánková.

„Když přijdete mezi takový babky, jako jsme my, udělá nám to strašnou radost. My nepotřebujeme žádné dary, my potřebujeme lidi. Aby se na nás upřímně podívali, vzali nás za ruku. A my pak víme, že nás mají všichni rádi,“ řekla Jindra Kortánková.

Jindra Kortánková (90) s Josefem Šorfou při rozhovoru

Díky projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata je možné nabízet lidem v domovech pro seniory nejen zážitky, ale také dárky, nebo různé finanční příspěvky. Podrobnosti zájemci najdou na webových stránkách.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související