Potíže s mostem v Šemnici u Karlových Varů nekončí. Kraj chystá jeho uzavírku

1. červenec 2021 10:00

Karlovarský kraj připravuje uzavření mostu v Šemnici u Karlových Varů. Omezení bude platit pro osobní a nákladní dopravu.

Most přes řeku Ohři v Šemnici u Karlových Varů čeká dlouhodobá uzavírka. Připravuje ji Karlovarský kraj, podle kterého je železná konstrukce z 50. let minulého století ve špatném technickém stavu. Pro místní obyvatele jde o velmi špatnou zprávu, kterou nečekali.

„Nevím, jak bychom se dostávali na druhou stranu. Je to každou chvilku zavřený, protože to opravují. Trvá to vždycky tak dva tři dny, a když to otevřou, je to sláva. Teď je to nedávno, kdyby to zas zavřeli, tak není přístup na druhou stranu,“ říká paní Hana z Šemnice.

Z nedávné kontroly vyplynulo, že hlavní části konstrukce napadla koroze, která ohrožuje provoz automobilů a zemědělské techniky. S mostem jsou v Šemnici potíže dlouhodobě. Jeho rozsáhlou rekonstrukci zajišťoval Karlovarský kraj před deseti roky.

Už teď je ale jasné, že další uzavírce se most nevyhne. Kraj jako vlastník teď musí najít finanční prostředky na opravu, anebo výstavbu nového mostu. „Prvotní odhady, které jsou velmi hrubé, hovoří až o 100 milionech korun na nový most,“ řekl Bureš.

Podle nezávislého starosty Šemnice Ladislava Tůmy uzavírka rozdělí obec a způsobí velké komplikace v dopravě. Proto se domnívá, že se dá problém vyřešit levněji: „Samozřejmě existuje i jiná varianta, nemusí se stavět nový most. Může se udělat generální oprava toho stávajícího. Myslím si, že by to nebylo tak náročné jako stavba nového. Pevně věřím, že najdeme nějaké řešení, aby nedošlo k úplné uzavírce.“

Uzavírka by mohla začít platit v nejbližších dnech. Pro pěší a cyklisty zůstane most průjezdný.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio