Poslední koncert Beatles

A je to. Už nejsem Beatl, prohlásil George Harrison po posledním koncertu Beatles. Proč vlastně přestala legendární čtveřice koncertovat? 

Koncem června 1966 odletěli Beatles na evropské a asijské turné, které je donutilo skončit s koncertní činností. Série vystoupení byla vyčerpávající, a tak když byli muzikanti na Filipínách pozváni na oslavu, kterou zorganizovala manželka místního presidenta, ještě odpočívali a nedostavili se. To v Manile vyvolalo skoro revoluci a Beatles po četných urážkách byli rádi, že vyvázli se zdravou kůží.

Jsou nám vůbec každoroční turné k něčemu, zeptal se Gerge Harrison a John Lennon navázal, že pro hluk v sále je stejně nikdo neslyší a navrhuje s cestováním skončit. Pravdou navíc bylo, že hudba Beatles se stala v technickém ohledu natolik komplikovanou, že její odpovídající živé provedení bylo skoro nemožné.

A tak se poslední koncert pro platící publikum uskutečnil 29. srpna 1966 v San Franciscu. Posledním, kdo měl stále dojem, že živá vystoupení jsou jedním ze základů existence každé kapely, byl Paul McCartney. Ale nakonec uznal váhu argumentů i on. Poslední koncert byl zachycen na kazetovém magnetofonu. Jedna ze skladeb, která tehdy zazněla, byla písnička I Feel Fine. Beatles už opravdu nikdy na žádné turné nevyjeli. 

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.