Populace Karlovarského kraje rychle stárne, seniorů už je přes 17 procent

10. listopad 2015

Obyvatelstvo Karlovarského kraje rychle stárne. Podíl věkové kategorie 65 a více let se za poslední desetiletí zvýšil o pět procent. Podle výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ) budou senioři v roce 2050 tvořit v Karlovarském kraji dokonce třetinu všech obyvatel.

Stárnutí populace se však týká celé České republiky. Senioři v Karlovarském kraji ale vykazují ve srovnání se zbytkem republiky vysokou míru ekonomické aktivity, která je u mužů dokonce druhá nejvyšší po Praze.

Od roku 2010 se v Karlovarském kraji zvyšoval počet zemřelých. Nejvíce seniorů umírá na nemoci oběhové soustavy (48,6 %). Nejvyšší podíl zemřelých (72,3 %) je evidován ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče.

Čtěte také

Starobní důchod pobíralo v kraji v loňském roce celkem 66 216 osob. Ve srovnání s rokem 2010 jde o 4,5% nárůst. Ve stejném období se zvýšil i počet osob, které odešly do předčasného starobního důchodu.

Průměrná výše starobního důchodu činí u mužů 11 948 korun, u žen o dva tisíce korun méně. Pro obě pohlaví platí, že pobírala čtvrtý nejnižší starobní důchod ve srovnání se všemi kraji v České republice.

Senioři v Karlovarském kraji se aktivně účastní i veřejného života. Do obecních zastupitelstev v roce 2014 kandidovalo téměř 11% starších osob. „Úspěšnost seniorů v těchto volbách dosáhla 7,5 %. Zvyšuje se i podíl seniorů, kteří používají počítač nebo internet,“ doplnila ředitelka Krajské správy ČSÚ v Karlových Varech Jaroslava Šenitková.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio