Pomazánka ze syrových topinamburů je zdravá a chutná

Klíčky, zelenými výhonky nebo sušenými květy doplňuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková svá zimní jídla. Patří mezi ně také pomazánka z tepelně neupravených topinamburů s česnekem.

„V únoru pěstuju tak trochu, co mi přijde pod ruku. A proč až teprve v únoru? Protože v únoru na Hromnice o hodinu více, už máme víc světla. Takže rostliny líp rostou a můžeme vypěstovat výhonky, u kterých potřebujeme, aby byly zelené,“ ukazuje k oknu Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.

Na rozdíl od klíčků, které necháváme ve tmě, výhonky potřebují světlo kvůli fotosyntéze. „Pokud chceme zelené výhonky, musí být na světle“, připomíná lektorka, „někde na okenním parapetu. Necháme je vyrůst a máme malé zelené lístečky, které si můžeme přidat do všeho, na co máme zrovna chuť.“

Pomazánka z topinamburu s česnekem

Ingredience
  • 100 g topinamburů
  • 2 - 3 stroužky česneku podle chuti a velikosti
  • 1 kávová lžička octa
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • sůl
  • červená paprika na posypání
  • klíčky, výhonky, sušené květy na ozdobu dle možností

Topinambury očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Neškrábeme.

Nastrouháme je na jemném struhadle a okamžitě zakápneme octem, aby nezčernaly.

Česnek utřeme se solí a přidáme k topinamburům.

Přidáme majonézu, všechno zamícháme a ihned podáváme.

Servírujeme posypané sladkou paprikou, příp. klíčky, zelenými výhonky nebo sušenými květy.

Spustit audio