Polský hudební velikán opět v centru dění. Mariánské Lázně ožijí Chopinovým festivalem

7. srpen 2023

Ke kulturnímu dění letních Mariánských Lázní patří neodmyslitelně již desítky let mezinárodně uznávaný Chopinův festival. Každoročně se koná třetí srpnový týden.

Tyto dny patří k největším kulturním svátkům v České republice. Do lázeňského města přivádí každoročně mnoho vynikajících interpretů a význačných dirigentů z celého světa. 

Mezinárodní festival klasické hudby vznikl na počest Fryderyka Chopina, významného polského skladatele a klavíristy, který navštívil Mariánské Lázně v roce 1836 a velmi si je oblíbil. Cílem akce je nejen oslava klasické hudby a setkávání jejích příznivců z různých koutů světa, ale také zpestření společenského života v rámci doprovodných programů.

Více informací o Chopinově festivalu najdete zde.

Festival každoročně pořádá Společnost Fryderyka Chopina, která byla založena roku 1959 a jejím čestným předsedou se stal tehdejší profesor klavírní hry na pražské Akademii múzických umění a klavírní virtuos František Rauch.

Chopinův festival je třetím nejstarším hudebním festivalem v České republice a pátým nejstarším v Evropě. Každý třetí týden v srpnu si můžete v Mariánských Lázních na vlastní uši vychutnat symfonické koncerty, klavírní recitály i matiné, na kterých účinkují světově uznávaní umělci zvučných jmen.

Důležitou a neodmyslitelnou součástí festivalu je i klavírní soutěž. Koncerty v rámci festivalu neprobíhají pouze v Mariánských Lázních, ale milovníci hudby si mohou vychutnat několik představení i v kouzelném prostředí zámku Kynžvart či Klášteře Teplá. Pro návštěvníky je připraven také bohatý doprovodný program. Od výstav, přes divadelní představení až po golfový turnaj.

Jak oslavil své letošní životní jubileum, jaká byla jeho cesta k Chopinově festivalu a co letos na návštěvníky čeká? Nejen to se dozvíte z rozhovoru s předsedou Společnosti Fryderyka Chopina a děkanem HAMU v Praze profesorem Ivanem Klánským.

Spustit audio