Policie šetří podvodné vydávání řidičských průkazů

8. červen 2012

Z podvodného vydávání řidičských průkazů obvinili karlovarští kriminalisté některé majitele autoškol a také zkušebního komisaře. Průkazy za úplatek dostali lidé, kteří nebyli na výuce, neabsolvovali jízdy a nedělali testy. Falešné řidičské průkazy se týkají nejen lidí z České republiky, ale i zahraničních žadatelů. Policie případ začala šetřit na základě informací od lidí.

Celkem bylo obviněno pět osob. Šlo o čtyři majitelé autoškol z Chebska, Mariánských Lázní a Prahy. Pátým obivněným je zkušební komisař z městského úřadu v Mariánských Lázní. Při domovních prohlídkách zajistili policisté nejen různé dokumenty, ale také finanční hotovost v řádech miliónů korun.

Kolik lidé za řidičáky platili, bylo podle dosavadních zjištění různé. Zřejmě záleželo na možnostech žadatelů, ale i na tom, zda šlo o řidičský průkaz na osobní auto, na autobus nebo nákladní auto. Lidé, kteří získali za peníze řidičské průkazy, by podle policistů mohli být obviněni z úplatkářství. Pokud se ale sami přihlásí policii, půjde o podstatnou polehčující okolnost.

Kriminalisty teď čeká mnohaměsíční práce s výslechy podezřelých. Vyslechnout musejí řádově tisíce absolventů autoškol z několika posledních let. Pokud jim prokáží podvod, o řidičský průkaz přijdou.

Spustit audio