Polarizační brýle jsou vhodné nejen pro řidiče

8. říjen 2019

Speciální polarizační filtr v těchto brýlích eliminuje odlesky slunečních paprsků, které způsobují oslnění.

Každý z nás už zažil, že chvilkově „oslepl“ kvůli světlu odraženému např. od silnice, vodní hladiny nebo sněhové pokrývky. Tomu zabraňují právě polarizační brýle. „Díky polarizačním filtrům je záře způsobená odrazem slunečních paprsků od vodorovného povrchu zeslabena. Takže vidění v těchto brýlích je pohodlnější, bez nepříjemného oslnění,“ říká MUDr. Ivana Sováková, vedoucí lékařka glaukomové ambulance Oční kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Tuto vlastnost polarizačních brýlí ocení především řidiči, spolu s nimi ale třeba i rybáři, surfaři, golfisté nebo lidé, kteří se neobejdou bez časopisu nebo knihy a čtou také na slunci. Polarizační brýle mohou pomoci i při světloplachosti a jako jedno z preventivních opatření proti vzniku šedého zákalu a makulární degeneraci.

Existují i samozabarvovací brýle, které se přizpůsobí intenzitě denního světla. „V kombinaci s kvalitním UV filtrem a různými odstíny zabarvení polarizační filtry zlepšují ostrost vidění, sytost barev a v neposlední řadě uleví očím, čímž snižují jejich únavu,“ chválí polarizační brýle MUDr. Sováková.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio