Pohádková země hraček. Rodný dům tahacího kačera je v Nové Vsi v Horách

16. listopad 2016
Česko – země neznámá

Pokud si chcete zavzpomínat na bezstarostné dětství, vyrazte do Nové Vsi v Horách na Mostecku. Mezi Horou svaté Kateřiny a Horním Jiřetínem se ocitnete ve Stálé expozici hraček, kde na skrz tradiční figurky dýchne nostalgie. Otevřeno mají každý všední den od 10:00 do 14:30.

První zmínky o výrobě dřevěných hraček a drobných soustružených předmětů v této oblasti pocházejí už z 16. století, ale pravý rozmach nastal ve století 18. a zejména pak v 19. století. Výroba hraček, hned vedle tkalcovství a paličkování krajek, zajišťovala obyvatelům obživu a na práci se podílely celé rodiny.

Vznikly stovky firem, některé zaměstnávaly i víc než 100 lidí. Vznikla i škola, která poskytovala odborné vzdělání výrobcům hraček. V Horním Litvínově už v 60. letech 19. století fungoval i obchodní dům. Byla to největší oblast s výrobou hraček na světě. Krušnohorské hračky se vyvážely do mnoha evropských zemí.

Walter. Tohle příjmení se v Nové Vsi v Horách vyskytovalo velmi často a jeden z rodu Walterů založil v roce 1889 hračkárnu, která funguje dodnes. Výrobu hraček nezastavila ani druhá světová válka, ale po válce s vysídlením německého obyvatelstva se slavné krušnohorské hračkářství dostalo do útlumu. Přežil vlastně jen jeden podnik, který sdružil několik menších firem. Možná, že i vy máte doma ještě nějakou hračku značky DEHOR. Na začátku 90. let 20. století se začalo blýskat na lepší časy – na hračkářskou tradici v původním Walterově objektu navázala společnost NBW.

Kuřáčci, tahací kačer i tivoli

Znovu se v Nové Vsi v Horách vyrábějí typické figurky, tahací hračky, hry tivoli i tzv. kuřáčci – figurky, do kterých se vkládají vonné tyčinky. Mimochodem snad nejznámější tahací hračka – kačer – vznikla právě tady a ve Stálé expozici hraček ji uvidíte i v hodně nadživotní velikosti. Okouzlí vás původní hračky i zcela nové návrhy – například figurky hokejistů v černožlutém litvínovském dresu.

Tahací kačer v nadživotní velikosti

Průvodkyně Soňa Vydrová umí vyprávět o každém exponátu. Například jeden z těch nejstarších, tahací koník, dokládá, jak se muselo na horách šetřit. Malému děcku takového koníka každé Vánoce natřeli novou barvu, aby mělo „nový“ dárek. V expozici uvidíte i soubor nástrojů, dobové fotografie a spoustu zajímavého je i ve filmu, který přibližuje dřívější život na horách i vlastní výrobu hraček.

Ve firmě NBW se narodil i skřítek Krušberk, dobrý duch Krušných hor. A získal dokonce certifikát Regionální produkt Krušnohoří. Aby mu nebylo smutno, vymyslela mu Soňa Vydrová i paní Krušberkovou s miminkem, takže o rod dobrých skřítků je do budoucna postaráno. A jak se zdá, postaráno je i o slavnou hračkářskou tradici v Krušných horách.

Spustit audio