Pod Nuselským mostem vznikl moderní volnočasový areál. Sportovat a bavit se tu mohou malí i velcí

17. říjen 2023

Pod půl kilometru dlouhým Nuselským mostem v Praze, který překonává Nuselské údolí, objevíte volnočasový areál Jammertal. Je součástí parku Folimanka a nabízí odpočinek, zábavu i možnost zasportovat si pro všechny věkové kategorie. Návštěvníky určitě zaujme dětský Poesiomat, vodní hřiště, plácek pro milovníky „kolečkových“ sportů, knihobudka, vyhlídka nebo zajímavé plastiky.

Poslouchat písničky, pohádky nebo hlasy zvířat můžete hned kousek od vstupu do parku směrem od Vyšehradu. Ze žluté železné trubky je vyvedená klika, kterou si vyrobíte elektřinu. A pak si zmáčknutím tlačítka zvolíte jednu z dvaceti zvukových stop. Poesiomat Ondřeje Kobzy stojí naproti dětskému hřišti.

Na cestičkách míjíte rodiče i prarodiče s kočárky, všude je spousta laviček, stromy, keře, procházíte okolo fontán. Jedna z nich je kaskádovitá a zdobí ji tři plastiky dětí. Jmenují se Fanda, Julie a Milouš. Milouš jí chleba. A Julie tančí. V kopci objevíte pro změnu medvědí rodinku z pískovce. Při procházce parkem pak narazíte na další plastiky, třeba bronzového skejťáka sochaře Jaroslava Hladkého. Údajně jde o první sochu skateboardisty na světě. V parku byla instalovaná už v roce 1982.

Areál nabízí množství cvičebních a posilovacích strojů. Ve žluté knihobudce si vyberete něco ke čtení, posadíte se na lavičku a občas od knihy zvednete oči a zadíváte se na milovníky „kolečkových“ sportů. Ti se na zvláštním kulatém plácku prohánějí na bruslích, koloběžkách nebo na skateboardech. V zimě se tato plocha změní v kluziště pro veřejné bruslení.

Knihobudka s posezením, vzadu plácek pro cvičení jógy

Nechybí stoly na ping-pong, jsou tu i dvě hřiště na pétanque a kopeček s různými kovovými prvky, vrtulemi či žlábky. To je vodní hřiště, kde si děti v teplém letním počasí užívají spoustu legrace.

Stojí tu známá sportovní hala Folimanka a nedaleko se nachází i kryt Folimanka. Štolový protiatomový kryt civilní obrany pochází z přelomu 50. a 60. let minulého století. Je udržovaný, osvětlený, vytápěný a v případě potřeby plně funkční. Ukrýt se v něm může až
1 300 osob a rozhodně stojí za prohlídku. Tu nabízejí jednou měsíčně zdarma.

Sportovní hala Folimanka

A proč se areál jmenuje Jammertal? Nuselskému údolí, v němž se park i areál nacházejí, se za vlády Karla IV. říkalo Viničné. A úrodné vinice se tu skutečně rozkládaly. Byl to právě Karel IV., kdo nechal postavit opevnění, které oddělovalo Nové Město pražské od Nuslí. Díky tomu se údolí stalo obranně–strategickým místem.

Návrší Nuselského údolí využívaly za krvavé třicetileté války v roce 1639 a 1648 švédské dělostřelecké oddíly k útokům na Vyšehrad a na novoměstské hradby u Karlova. Celá lokalita byla pak značně zdevastovaná. Proto zmíněné pojmenování Jammertal, které vychází z německých slov Jammer, což se dá přeložit jako hoře, žal či nářek, a Tal, tedy údolí. Údolí nářku.

Tím už naštěstí toto místo dávno není. Dnes tu převládá smích, dětské výskání nebo radost z podařeného sportovního výkonu.

Medvědí rodinka a vzadu gotické hradby Nového Města Pražského
Spustit audio