Počet nezaměstnaných v Karlovarském kraji se v prosinci mírně zvýšil

10. leden 2023 10:55

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji stoupla v prosinci na 4,2 procenta. V listopadu to bylo 4,1 procenta. Uchazečů o práci je v kraji 8429, což je o 366 více než před měsícem.

V Česku vzrostl v prosinci podíl nezaměstnaných o 0,2 procenta na 3,7 procenta, v následujících měsících má ale mírně stoupat. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Úřadu práce ČR. Podle generálního ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy.

„Až do srpna byla v meziročním srovnání nižší než v roce 2021. V září se pohybovala na stejných hodnotách a od října jsme zaznamenávali nárůst, který byl ale velmi mírný a pohyboval se v jednotkách desetin procentního bodu. V absolutních hodnotách ke konci roku mírně vzrostl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání a klesl počet volných pracovních míst,“ uvedl Najmon.

Z celkových 8429 evidovaných uchazečů o práci je v Karlovarském kraji 7646 takzvaně dosažitelných, kteří mohou nastoupit ihned do práce. Nejnižší podíl nezaměstnaných je stále na Chebsku. V prosinci byl 3,1 procenta, o 0,2 procentního bodu vyšší než v listopadu. Práci hledalo 1908 lidí.

Na Sokolovsku čekají na jedno místo tři uchazeči

Na Karlovarsku v prosinci stoupla nezaměstnanost na 4,6 procenta. Uchazečů o zaměstnání je na Karlovarsku 3533. O 0,1 procentního bodu, na 4,9 procenta, stoupla nezaměstnanost na Sokolovsku. Tam úřad práce eviduje 2988 uchazečů.

Nabídka pracovních míst se v prosinci příliš neměnila, v kraji bylo ke konci měsíce 5769 volných míst, zhruba o sedm desítek více než v listopadu. Liší se ale jejich rozložení. Na Chebsku firmy hledají 2996 pracovníků, na Karlovarsku 1786 a na Sokolovsku je volných míst jen 987. To pak ovlivňuje i počet uchazečů na jedno volné místo.

Na Chebsku je více volných míst než uchazečů a na jedno volné místo připadá 0,6 uchazeče. Na Karlovarsku připadají na jedno místo dva uchazeči, na Sokolovsku jsou to tři lidé na jedno místo, což je desátý nejvyšší podíl ze všech okresů České republiky.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v prosinci v Ústeckém kraji, a to 5,5 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Pardubickém, Plzeňském a Zlínském kraji, kde byla shodně na 2,9 procentech.

autoři: Michal Švarc , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio