Počasí je už čistě podzimní, nejvyšší čas zazimovat bylinkovou zahrádku
Vytrvalé bylinky přihnojíme podzimním hnojivem s vyšším obsahem draslíku a stopových prvků. Rostlinám to pomůže s vyzráváním pletiv a tím pádem i lépe zvládnou zimní období.
Na zimu byliny na záhonech přikryjeme klestem nebo bílou netkanou textilií. Některé bylinky pro běžné kuchyňské využití můžeme v následujících týdnech pěstovat i uvnitř v domě. Jedná se o např. o bazalku, petrželku, kerblík, tymián, šalvěj, dobromysl nebo estragon. Zahradník Tomáš Pražák připomíná nutnost pravidelného hnojení, pokud je umístíme do tzv. petrželáku.
O kořenech parchy saflorové se traduje, že mají moc omlazovat. Že vám název rostliny nic neříká? Parcha je známější pod označením maralí kořen nebo maralové koření. Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové má parcha afrodiziakální a anabolické účinky, napomáhá také regeneraci jater. Kořen se sklízí na podzim, příp. brzy na jaře.
Během podzimu můžeme nacházet celé skupiny hub rodu lakovka. Nejčastější jsou lakovka obecná (laková) a lakovka ametystová. Obě houby jsou jedlé a snadno rozpoznatelné. Kde rostou a jak je s jistotou poznat? O tom hovoří Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.
Zveme na Zahradu Pošumaví 8. až 11. 10. v Klatovech, na Mykologickou vycházku 9. 10. v lesích u Plzně, na Ovocnářský den 9. 10. v Horní Bělé, na jednodenní výstavu Krajkování 14. 10. v TOTEMu v Plzni-Bolevci, na Prodejní výstavu ovoce, zeleniny, květin a dalších zahrádkářských výpěstků 15. až 17. 10. v Domažlicích a na Výstavu hub 17. 10. v Klenčí pod Čerchovem.
Pokud vy nebo vaše děti vyznáváte Halloween, můžete si během října vyrobit dekorace v podobě netopýrů. Doplněné o sušené listy stromů dobře poslouží i jako podzimní výzdoba dětského pokoje. S návodem na výrobu přichází lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová.
Sběrem a zpracováním plodů planě rostoucích keřů a stromů vyplňuje svůj říjnový čas lektorka vaření z jedlých rostlin a autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Aktuálně se zaměřuje na šípky, hložinky a trnky. Vyzkoušet můžete trnkové olivy podle jejího receptu.
Jak postupovat při přípravě šípkového čaje, aby se zachovalo co nejvíc vitamínu C z šípků? Odpovídá bylinkářka Vladimíra Štenglová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka