Po letech chátrání se Dvorana dočkala. Rekonstrukce památkově chráněné budovy v Lokti skončila

Loket dokončil práce na záchraně památkově chráněné budovy Dvorany, která zhruba 30 let chátrala. Památka z druhé poloviny 19. století nyní slouží z části jako společenské a kulturní centrum, v druhé části své místo našli učitelé a žáci základní umělecké školy.

Hlavní stavební práce na záchraně památky začaly v roce 2018 a skončily loni na jaře. Kompletní rekonstrukce za více než 100 milionů korun vyžadovala opravy vnitřku objektu, včetně nových omítek, stropů či krovů, přibyl výtah včetně bezbariérového přístupu a nové zázemí. Objekt dostal také novou fasádu. Po stavebních pracích přišly na řadu restaurátorské práce zejména ve společenském sálu.

Kulturní památka chátrala bezmála 30 let

Ačkoli umělecká škola funguje ve Dvoraně už od loňského září, druhá část se sálem a konferenční místností byla kvůli chybějícímu vybavení dokončena až nyní.

„Ve Dvoraně se nachází jak kulturní dům, tak druhou částí je základní umělecká škola, která obývá horní patra. Kulturní dům má k dispozici hlavní slavnostní sál, jehož kapacita je asi 250 osob, nachází se tam ještě malý balkon. Ve spodních prostorách kulturního domu je malý konferenční sál a salónek, které dohromady pojímají asi 80 míst,“ popsala památku ředitelka Michaela Matuchová.

Rekonstrukce Dvorany je největší investicí města za posledních 30 let

Na obnovu objektu si radnice musela vzít úvěr 100 milionů korun, který bude splácet 20 let. Městu se podařilo za poslední roky získat na opravu střechy, oken či restaurování stropu dotaci více než deset milionů korun z ministerstva kultury. Na vybavení včetně nábytku či dobových lustrů dalo město 2,5 milionu korun. V plánu je ještě pořídit do víceúčelového sálu audiovizuální techniku.

Nově opravená památka bude veřejnosti poprvé představena koncem února. Městská dvorana, která stojí v historickém centru Lokte, byla otevřena v roce 1895. Bývala společenským domem a místo v ní našel i internát zdejší školy. Po 2. světové válce zde sídlil národní výbor.

Objekt žil ještě v 80. letech bohatým kulturním životem, po zprivatizování do soukromého vlastnictví řadu let chátral. Od roku 2002 je zpět v majetku města. V roce 2015 byla dvorana prohlášena za kulturní památku.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související