Pikantní směs z cukety

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Pikantní cuketová směs je plná vynikajících ingrediencí

Cukety jsou výborné jako zelí, přidávají se do bramboráků, pečou se z nich různé moučníky. Za zkoušku stojí i tento recept, jehož využití je mnohostranné.

Ingredience
  • 1 středně velká cuketa
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
  • 2 – 3 mrkve
  • 1svazek bylinek (tymián, bazalka, petrželka, libeček, majoránka,….)
  • 70 g rajčatového protlaku
  • sůl, mletý pepř

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme jen zesklovatět, aby česnek nezhořkl. Na tento základ přidáme na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu, zbavenou semen, na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev a omyté bylinky. Mírně podlijeme vodou a pod poklicí dusíme 10 minut. Poté přidáme rajčatový protlak, zamícháme a dusíme dalších cca 7 – 10 minut. Je-li třeba, podléváme malým množstvím vody. Na závěr osolíme, opepříme a směs rozmělníme šťouchadlem na brambory tak, aby část zeleniny zůstala v celku.

Cuketová směs na špagety

Zeleninovou směsí naplníme skleničky, zavíčkujeme a sterilujeme při 90°C 20 minut. Tuto směs používáme na těstoviny nebo jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině, ale výborně ozvláštní např. guláš, drůbež či mletá masa.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko | zdroj: