Pikantní směs z cukety

Cukety jsou výborné jako zelí, přidávají se do bramboráků, pečou se z nich různé moučníky. Za zkoušku stojí i tento recept, jehož využití je mnohostranné.

Ingredience
  • 1 středně velká cuketa
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
  • 2 – 3 mrkve
  • 1svazek bylinek (tymián, bazalka, petrželka, libeček, majoránka,….)
  • 70 g rajčatového protlaku
  • sůl, mletý pepř

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme jen zesklovatět, aby česnek nezhořkl. Na tento základ přidáme na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu, zbavenou semen, na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev a omyté bylinky. Mírně podlijeme vodou a pod poklicí dusíme 10 minut. Poté přidáme rajčatový protlak, zamícháme a dusíme dalších cca 7 – 10 minut. Je-li třeba, podléváme malým množstvím vody. Na závěr osolíme, opepříme a směs rozmělníme šťouchadlem na brambory tak, aby část zeleniny zůstala v celku.

Zeleninovou směsí naplníme skleničky, zavíčkujeme a sterilujeme při 90°C 20 minut. Tuto směs používáme na těstoviny nebo jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině, ale výborně ozvláštní např. guláš, drůbež či mletá masa.

autor: iko